Hiába kéri a család az igazoltatás közben meghalt férfi boncolási jegyzőkönyvét

2017.08.07. 15:20

Egyre több a kérdés a múlt pénteken, igazoltatás közben elhunyt Á. István ügyében, ezeket szedtük össze. A rendőrség vizsgálja a történteket, a Központi Nyomozó Főügyészség azonban nem, mert nincs tudomása bűncselekményről. 

De mi történt pénteken a Népszigetnél?

Egy férfi és egy női járőr pénteken több embert is igazoltatott a Népsziget környékén, köztük „A.-t is”, aki szerint a két rendőr már akkor is túlságosan rámenős volt, de ő ellenkezés nélkül cselekedett a rendőrök felszólítására. Az igazoltatás után néhány órával A. és a későbbi áldozat, Á. István, nem messze az előző helyszíntől, egy autóban üldögélve vártak egy ismerősükre: Á. telefonon hívta az ismerőst, hogy mikor ér már a helyszínre, amikor a két rendőrjárőr melléjük állt, és közúti ellenőrzésre hivatkozva elkérték a papírjaikat. Pontosabban A.-t felismerték, őt békén hagyták, viszont Á. Istvánt igazoltatni kezdték. A. és az elhunyt családja helyett egy közeli barát, S. István beszélt a történtekről a médiának, mert a többiek nincsenek olyan állapotban.

Á. István türelmet kért, amíg befejezi a telefonálást.

A. szerint a rendőröknek nem tetszett, hogy a férfi nem a megfelelően reagált a felszólításukra, és egyre durvuló hangnemben kezdtek egymással vitatkozni.

A rendőrök átkutatták a férfi a ruháját is, és miközben a „szájkarate” folytatódott, a rendőrök közölték, hogy elő fogják állítani a férfit. Felszólították, hogy tegye kezét a kocsi motorháztetejére. A szemtanú szerint a későbbi áldozat ennek nem tett eleget, arra hivatkozva, hogy az a kánikula miatt forró. Majd aztán többször is rosszullétre hivatkozott. A szemtanú szerint a férfi izmai is megmerevedtek, miközben a rendőrök megpróbálták fizikailag ártalmatlanná tenni.

A szemtanú elbeszéléséből úgy tudjuk, hogy ezután a férfi rendőr megpróbálta Á. Istvánt a térdhajlatába rúgva a földre teperni, ami először nem sikerült neki, így még kétszer belerúgott, Á. István ekkor esett a földre, és elvesztette az eszméletét. Többé már nem is tért magához. Ennek ellenére a férfit megbilincselték és a hasára fordították.

A szemtanú szerint a rendőrök ekkor még gúnyolódtak is azon, hogy biztos csak szimulál, majd az időközben értesített rendőri erősítés is megérkezett, de senki nem tudta, mihez kezdjen. Egyikük javasolta, hogy vegyék le róla a bilincset, és a testet fordítsák a hátára. Közben megérkezett Á. István fia is, akit A. riasztott.

Végül egy rendőr megkezdte az újraélesztést, amit a később kiérkezett mentők folytattak, de hiába, a férfi a helyszínen meghalt. A helyszíni szemle idején megérkezett a riasztott ügyeletes ügyészségi nyomozó és a vezető ügyeletes is. 

Sőt, a szemtanúk szerint drogkereső kutya is érkezett, és a rendőrök teljesen átkutatták a kocsit, mintha keresnének valamit, de hiába.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője szerint a két megjelent ügyész nem talált bűncselekményre utaló jelet,

ezért az ügyészség jelenleg nem vizsgálódik.

Egyelőre, tesszük hozzá, hiszen amint valaki feljelentést tesz náluk, vagy a rendőrség hozzájuk fordul, megkezdődhet az ügyészségi nyomozás.

Megkerestem a mentőket, hogy ki riasztotta őket, a rendőrök vagy más, illetve hogy milyen állapotban találták a férfit a kiérkező mentősök, de a mentők válasz helyett annyit írtak, hogy kérdéseimmel forduljak a rendőrséghez.

Úgy tudjuk, hogy hétfőn reggel az elhunyt felesége és a 24 éves fia is megpróbálta a boncolási jegyzőkönyvet elkérni, de arra hivatkozva, hogy ehhez ügyészi engedélyre van szükség, nem adták oda nekik. Az ügyészség szerint azonban ők nem adnak ilyen engedélyt, hiszen nincs is náluk az ügy.

A boncolási jegyzőkönyv mindenesetre az egyik legfontosabb okirat lesz ebben a történetben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport