BRFK: Az igazoltatás közben meghalt férfi agresszíven viselkedett a rendőrökkel

2017.08.08. 16:36

Péntek kora délután Újpesten rendőri intézkedés közben meghalt egy 57 éves budapesti férfi, Á. István. A rendőrség első, szűkszavú tájékoztatása szerint a férfi intézkedés közben rosszul lett, és a rendőrök megkezdték ugyan az újraélesztését, amit a kiérkező mentősök folytattak, de a férfi életét már nem tudták megmenteni. A család egyik barátja nyilatkozott eddig a halott férfi utasa és a család nevében. Erről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, most azonban a BRFK a Zoom.hu-nak küldött válaszokat a lap részletes kérdéseire. A rendőrség és a szemtanú elbeszélése nem sok ponton egyezik.

Az intézkedő rendőrnőt (egy férfi és egy nő alkotta a járőrpárt) többször női mivoltában megalázóan megsértette és a gépjármű átvizsgálását is meg akarta akadályozni, ellökte a rendőrt és közölte, hogy a gépjármű csomagterét nem vizsgálhatja át

– többek között ezt írta a BRFK a lapnak, ezzel magyarázva, hogy miért kellett kényszerítést és bilincset alkalmazni a férfi igazoltatásánál. De azt tagadták, hogy a járőrök földre vitték volna a férfit, és azt is, hogy kirúgták alóla a lábát, mielőtt földre esett és beverte a fejét. Hozzátették, hogy a bilincset azonnal levették a férfiról, ahogy közölte velük, hogy rosszul van.

Ehhez képest a szemtanú szerint a rendőröknek nem tetszett, hogy a férfi nem a megfelelően reagált a rendőrök felszólítására, folyamatosan vitatkoztak, miközben a rendőrök a ruháját is átvizsgálták a férfinak, majd felszólították, hogy tegye kezét a kocsi motorháztetejére. A szemtanú szerint a későbbi áldozat ennek nem tett eleget, arra hivatkozva, hogy az a kánikula miatt forró. Majd aztán többször is rosszullétre hivatkozott. A szemtanú elbeszéléséből úgy tudjuk, hogy ezután a férfi rendőr megpróbálta Á. Istvánt a térdhajlatába rúgva a földre teperni, ami először nem sikerült neki, így még kétszer belerúgott, Á. István ekkor esett a földre, és elvesztette az eszméletét. Többé már nem is tért magához. Ennek ellenére a férfit megbilincselték és a hasára fordították.

A szemtanú szerint a kiérkező rendőri erősítés egyik tagja mondta, hogy le kellene venni a bilincset a földön fekvő férfiról, de a BRFK mostani válasza szerint az eredetileg igazoltatást végző rendőrök vették le a bilincset.

A lap szerint erre, illetve a többi ellentmondásra választ adhat a közeli térfigyelő kamera felvétele, már amennyiben értékelhető felvételt készített.

A Zoom.hu kérdéseire a rendőrség azt írta, hogy Á. István hirtelen állt félre autójával, amikor meglátta a mögötte haladó rendőrautót. Ezután leállította az autót és gyorsan kiszállt, arra nem ők szólították fel, már a kocsi mellett állt, amikor intézkedni kezdtek. Majd

kivonta magát az ellenőrzés alól, a rendőrökkel közölte, hogy nem ér rá és hagyják békén.

Az intézkedés okára annyit írt a rendőrség, hogy „közlekedésrendészeti ellenőrzést végeztek”. A cikk szerint ebből viszont nem derül ki, hogy véletlenszerűen választották ki Á. István autóját ellenőrzésre, vagy csak azért ellenőrizték, mert hirtelen félreállt.

Ahogy azt sem tudhatjuk, legalábbis a rendőrségi válaszokból, hogy miért akarták a kocsit átvizsgálni, hogy a tragédia után megtették-e végül, és hogy találtak-e valamit, mutat rá a Zoom. Korábbi cikkünkben azonban azt írtuk, a szemtanúk szerint drogkereső kutya is érkezett, és a rendőrök teljesen átkutatták a kocsit, mintha keresnének valamit, de hiába. A Zoom végül hozzáteszi saját információját:

„Lapunk megbízható forrásból úgy tudja, Á. István utasában a rendőrök azt a férfit vélték felismerni, aki szerintük számos vagyon elleni báncselekménnyel hozható összefüggésbe. Forrásaink kitérő választ adtak arra a kérdésre, hogy végül is a rovott múltú férfi ült-e az autóban vagy az utas csak hasonlított rá. Forrásaink szerint az autóban végül nem találtak bűncselekményből származó holmikat" - írja a lap. Ennek némileg ellentmondhat a szemtanú elmesélése, aki azt állította, hogy Á. István utasát a tragédiával végződő ellenőrzéskor már azért nem igazoltatták, mert felismerték, hogy őt néhány órával korábban már igazoltatták.

Korábban megírtuk, hogy Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője szerint a két, helyszínen megjelent ügyész nem talált bűncselekményre utaló jelet, ezért az ügyészség jelenleg nem vizsgálódik. Ezt most a Zoomnak is megerősítették. Ám amint valaki feljelentést tesz náluk, vagy a rendőrség hozzájuk fordul, megkezdődhet az ügyészségi nyomozás. Á. István családja várhatóan fog tenni feljelentést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport