Az alaptörvény ellen buzdítanak fideszes politikusok

2017.08.08. 06:01

Mindenkinek, aki törvényesen tartózkodik Magyarország területén, joga van a szabad mozgáshoz és tartózkodási helye szabad megválasztásához.

(Magyarország Alaptörvénye, XXVII. cikk (1) )

Ezt a passzust igyekszik ignorálni a fideszes országgyűlési képviselőtől kezdve fideszes polgármestereken át fideszes propagandalapokig mindenki, aki tűzzel-vassal irtaná a lehetőségét is annak, hogy néhány menekült pár napot a Balaton környékén tölthessen.

Az elmúlt napokban az egész kormányzati sajtó és vele néhány fideszes politikus azzal volt elfoglalva, hogy a Migration Aid néhány, Magyarországon hivatalosan menekült-, oltalmazotti vagy befogadotti státuszt kapó családot vinne néhány napra nyaralni a Balaton környékére. A kormányzati propagandaoldalak közül az egyik már migránsüdülőről beszél, míg a másik betelepítésről ír.

Ehhez képest az történt, hogy a Migration Aid nevű segélyszervezet egy osztrák magánszemély felajánlása nyomán a Balatonnál, egy Keszthelyhez közeli településen lévő telken, három, nyaralóként használt faházba a nyáron és a következő hetekben Magyarországon törvényesen tartózkodó, már menekülti vagy oltalmazotti státuszban lévő családokat fogadna. Magánterületen. Szeretnének nekik néhány hetes időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítani.

A kormány médiája egy kéthetes Migration Aid-felhívást szúrt ki a múlt héten, amiben a szervezet önkénteseket keresett a telek és a faházak rendbetételére. És elindult a lavina, kormányközeli lapok gyakorlatilag hajtóvadászatot indítottak, melyik települést fogják elözönleni a menekültek, polgármesterek nyilatkoztak, hogy „minden törvényes eszközt bevetnének, hogy megakadályozzák ezt”, sőt, akár tüntetés szervezését is kilátásba helyezték.

Migránsüdülő, erőszakos betelepítés, Soros-terv, provokáció, szétrombolt kultúra

Ruzsics Ferenc, Keszthely fideszes polgármestere annak ellenére, hogy még ő is elismerte, olyan menekültekről beszélünk, akik jogosan, törvényesen, engedéllyel, szabadon mozoghatnak az unió területén, azt mondta: „olyan szempontból veszélyes ez a szervezet (Migration Aid), hogy mondhatjuk, a tevékenysége része a Soros-tervnek. Ilyen szempontból egyáltalán nem örülünk neki”, és hozzátette, hogy vizsgálják annak jogi lehetőségeit, hogy lehetőleg elkerülhetőek legyenek az ilyenfajta táboroztatások”.

Papp Gábor, Hévíz fideszes polgármestere is megszólalt, ő már menekültek „beköltöztetéséről" ír. Az önkormányzat hivatalos Facebookján azt írta, a sajtóból értesültek tranzitokból szabaduló menekültek" beköltöztetéséről", városvezetőként pedig úgy gondolja, hogy egy civil szervezettől nem ilyen gondolkodást, viselkedést vár el az ember". Szerinte a nyaraltatással erőszakosan, rövidlátó módon kárt okozhatnak egy városnak, térségnek, országnak". De még azt is el tudja képzelni, hogy az egész csak provokáció. Egyébként is látták Nyugat-Európában, a skandináv országokban, hogy rombolja szét a kultúrát az erőszakos betelepítés.

Akkor még egyszer: kikről is van szó?

Azokról van szó, akik Magyarországon tartózkodnak már és itt szeretnének maradni, itt próbálnak meg integrálódni, viszont anyagilag nincsenek olyan helyzetben, hogy ezt megengedhetik maguknak" – nyilatkozta korábban Siewert András, a szervezet egyik vezetője. Az Indexnek azt is hozzátette, hogy a terveik szerint egyébként az integráció jegyében

nemcsak menekülteket, hanem szegény, rászoruló magyar családokat is vinnének erre a néhány napos kikapcsolódásra.

Hány emberről beszélünk?

A KSH friss statisztikája szerint 2017 első hat hónapjában összesen 1979-en nyújtottak be menedékkérelmet, ebből 46-an kaptak menekült státuszt, 275-en oltalmazotti, és 11-en befogadotti státuszt. Siewert András elmondta, hogy ezeknek az embereknek a 90 százaléka továbbmegy, elhagyja Magyarországot.

A szervezet egy nyílt levélben reagált a támadásokra, ebben azt írták, a Migration Aid az elmúlt 2 évben 18 különböző magyarországi településről kapott ingatlanos felajánlásokat, többnyire magyar magánszemélyektől, akik a státuszt kapott menekülteknek biztosítottak volna hosszabb-rövid időre fedelet. Keszthely egyáltalán nem volt a listán, de a nagy hírverés hatására kaptunk ingatlan- és nyaralási jog felajánlásokat a városból" – írják.

A levélben arra is felhívják a figyelmet, hogy a fentieket nyilatkozó polgármestereknek, képviselőknek érdemes lenne a kormány részét képező Belügyminisztérium hivatalától, a témában illetékes Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól eligazítást kérniük, mert ha komolyan gondolják, amit nyilatkoznak, komoly szakmai hiányosságaik vannak ezen a téren".

Majd tisztázzák:

  • Azok a személyek, akik a magyar államtól menekült, oltalmazott vagy befogadott státuszt kapnak, nem migránsok.
  • Magyar igazolványt kapnak (ami nem ugyanolyan, mint a magyar állampolgárok személyije), lakcímkártyát, és ugyanolyan feltételekkel dolgozhatnak, élhetnek ebben az országban, mint mindenki más.
  • Ahogy az elnevezés is tartalmazza: ezek az emberek a magyar állam oltalma alatt állnak.
  • Valamennyi elismert menekült egy hosszú procedúrán megy végig, amely során a magyar titkosszolgálatoknak írásban kell nyilatkozniuk, hogy az adott személy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, a BMH szakemberei pedig részletesen kivizsgálják, indokolt-e a státusz megadása az adott embernek.

A kormánypárti urak egyeztessék már le egymás között, és jussanak dűlőre, mit is szeretnének: ha az erre jogosult hivatal státuszt adott egy külföldi állampolgárnak, fontos-e az adott személyek integrációja a magyar társadalomba vagy nem. Mert ha igen – ebből következtethetünk arra, hogy a magyar állam minden évben tetemes összegeket szán integrációs projektek támogatására –, akkor legyenek boldogok, hogy vannak a környezetükben magyar állampolgárok, akik ebben szívesen segítenek, és ezzel az integráció állami költségeit is jelentősen csökkentik" – írják.

Siewert András az Indexnek elmondta, az először felajánlott telek és faházak rendbetételét a durva hőség miatt elnapolták, de bíznak abban, hogy hamarosan meg tudják szervezni a projektet. Azt is elmondta, szeretné, ha az állami illetékesek közül valaki megszólalna az ügyben. Sajnálja, hogy már az alkotmányos jogok is olyan képlékenyek, hogy egy képviselőnek vagy polgármesternek fontosabb egy ilyen megszólalás vagy egy sorosozós cikk, mint a jogkövető magatartás. Mi is megkérdeztük a kormányzatot, hogy mit szólnak, várjuk a válaszukat.

Itt tart a történet, Hévíz önkormányzata már letiltja azokat a kommentelőket a polgármester posztja alatt, akik nem értenek egyet ezzel az alaptörvény-ellenes, gyűlöletkeltő propagandával, (azok szerintük bértollnokok, bérkommentelők). És miközben a kormánysajtó ezekre a menekült családokra vadászva lesi, hogy hol jelennek meg, a Menedék elvitt néhány menekült családot a Balatonra pihenni. Mindenki jól érezte magát, a part sem ürült ki.