Semjén megelőlegezte egy iráni keresztény lány befogadását

2017.08.09. 06:09

Ha segítséget kér hazánkban, a magyar állam kész menekültként elismerni azt az iráni lányt, akit a svéd hatóságok vissza akarnak toloncolni az iszlám köztársaságba, dacára annak, hogy ott a kereszténység felvétele miatt komoly veszélybe kerülne az élete - közölte a Magyar Időkkel az Orbán Viktor szabadsága miatt jelenleg kormányfői teendőket is ellátó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Semjén azt mondta: ha Aideen Strandsson menedéket kér Magyarországtól, a hivatalos eljárás végén - amelynek része természetesen a nemzetbiztonsági ellenőrzés is - kedvező elbírálásra számíthat, "Magyarország ugyanis nem küld vissza senkit olyan államba, ahol az élete vagy a testi épsége veszélyben van".

"Mi a kezdetektől fogva különbséget tettünk migránsok és a valódi menekültek között.

Magyarországot megvédjük a migránsok inváziójától, de akik valódi menekültek, tehát mindazok, akiknek az élete közvetlen veszélyben van vallásuk, nemzetiségük vagy politikai beállítottságuk miatt, azokon segítünk

- fogalmazott Semjén Zsolt. Mint mondta, az üldözött keresztények befogadása egyszerre erkölcsi és alkotmányos kötelességünk.

Szerinte a keresztények könnyen integrálhatók a keresztény európai civilizációba, szemben a muszlimokkal, akik nem akarnak integrálódni.

Aideen Strandsson 2014-ben érkezett Svédországba, majd nem sokkal utána nyilvánosan is megkeresztelkedett. Menedékjogi kérelmét a közelmúltban másodszor utasították vissza a svéd hatóságok annak ellenére, hogy a kiutasítás ellentmond a hatóság saját szabályozásának is, valamint az olyan nemzetközi egyezményeknek, mint például a genfi egyezmény, amely kifejezetten tiltja a kitoloncolást olyan országokba, ahol a kiutasítottat veszély fenyegetheti - írta a Magyar Idők a CitizenGo című európai civil portált idézve. Az nem derül ki a Magyar Idők cikkéből, hogy miért utasították vissza a svédek a lány kérelmét.  • Tippek
  • Hitelkártya