Tetszene, ha Kis Maninak hívnák a lányát?

2017.08.09. 17:41
Az MTA-nak nem tetszene. Nem támogatta a tudományos tanács az Andrea és az Oliver nevet sem. Micsoda?

A Kormány.hu-n kijött annak a 22 utónévnek a listája, amiket az elmúlt időszakban a gyerekeiknek szántak szüleik, de a Magyar Tudományos Akadémia nem támogatta őket. Menjünk végig rajtuk sorban.

Bár magyarázatot nem mellékeltek, de az Andrea valószínűleg azért nem nyert, mert olasz mintára férfinévnek szerették volna. Csakhogy nálunk az Andrea női név, és ezzel zavar keletkezett volna az Erőben. Marad a jó öreg András. Zion azért nem lesz, mert Sion már van, így nem lesz viszont duplikáció. Azad sem lesz, mert... nem lesz.

Valaki Harcosnak akarta volna hívni gyerekét (igaz, németül, emígyen: Krieger), más Fénynek (igaz, arabul, Noornak), de ezek a nevek sem nyerték el a tudományos tanács tetszését.

Bogica nyilván azért nem lehet, mert Bogi már van. Ha a Bogicát engedélyeznék, jövőre jöhetne a Bogicácska, majd a Bogicácskácska, és ki tudja, hol állnánk meg. Az Amraa névről sejtésem sincs, honnan jött, hova megy, mindenesetre Magyarországon sehova.

Oliver sem lehet egy magyar fiúcska, hiszen Olivér név már van, annak idegen írásmódja pedig nem javallott. Ugyanez a helyzet a Jenniferrel, a Mercedesszel, valamint Tábithával és a Noá névvel (Noa van helyette).

Geszte nevű osztálytársa se lehet a gyereknek, mert Gesztenye név már létezik. Az Eysan/Ejsan, a Nicia, a Naji, a Zülal és a Walburga valószínűleg túl idegen és túl ritka a tanácsnak.

Nem kapott engedélyt a Máriatereza sem, pedig volt hasonló nevű királynőnk is, bár kevéssé furcsa írásmóddal. A Zselizt valószínűleg emberiességi okok miatt tagadta meg a tanács: ki szeretné, ha Zseléíznek becéznék az iskolában?

A végére maradt két egyszerű, de mégis elvetett névötlet, a Mani és a Babi. Babinak amúgy bárki hívhatja a gyerekét babakorban, később mondjuk elég hülyén jönne ki, ha így hívnának egy sebészprofesszort. A Mani helyett meg be lehet még próbálkozni a Kápéval, a Zsozsóval, a Steksszel, vagy ha lány az illető, akkor a Lovettával.