Több mint ezer tanút meghallgattak, de még mindig nyomoznak egy kamupárt után

2017.08.10. 15:02

A 2014-es választás egyik újdonsága volt az úgynevezett kamupártok megjelenése. Olyan kis pártokról van szó, amelyek nem sokkal a választások előtt alakultak, érdemi kampányt nem lehetett tőlük érzékelni, a választásokon annyi szavazatot sem szereztek, ahány ajánlást papíron gyűjtöttek. A több száz milliós állami támogatást viszont bezsebelték.

Rengeteg feljelentés született a kamupártok ügyében, ám azóta sem zárult le egyetlen ügy sem, pedig nyakunkon a 2018-as választás, amelyen ismét bárki elindulhat. A pontos számokról Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert a legutóbbi miniszteri meghallgatásán.

Pintér írásban válaszolt, amelyet a szocialista képviselő  a Facebook-oldalán  nyilvánosságra is hozott. Ebből az derül ki, hogy a 187 nyomozásból mindössze 10 esetben történt vádemelés. A belügyminiszter válasza szerint a 2014-es választási visszaélésekkel kapcsolatban

  • 187 nyomozást rendeltek el, ebből 2 folyamatban van még a BRFK-n,
  • 63 eljárás indult választás rendje elleni bűncselekmény miatt,
  • 10 esetben történt vádemelési javaslat,
  • 21 ügyet bűncselekmény hiánya miatt megszüntettek,
  • 12 ügyet felfüggesztettek, mert ismeretlen az elkövető,
  • 13 esetben elutasították a feljelentést,
  • 5 esetben egyéb módon (áttétel, bíróság elé állítás) zárták le az eljárást.

Pintér szerint minden nyomozás során megvizsgálták, hogy jogosulatlanul használták-e fel az állami támogatásokat. 2 ilyen üggyel kapcsolatban zajlik még a nyomozás a BRFK-n, az egyikkel kapcsolatban több mint ezer, a másiknál több mint 600 tanút hallgattak ki. A nyomozások határideje az idén ősszel jár le.

Harangozó az úgynevezett kopasz-botrányra is rákérdezett Pintérnél. A belügyminiszter a tények ismertetésén túl (a nyomozások megszüntetése) nem adott érdemi választ.

Harangozó Tamás Pintér válaszát úgy kommentálta: "A kopasz-ügy nem ügy, nincs itt semmi látnivaló. Az egész rendőrség, sőt az egész ország szégyene ez a válasz! A kamupártok ügyében úgy tűnik még van némi remény, hogy a hatóságok teszik a dolgukat."