Jolán
2 °C
4 °C

A Velencei Bizottság szerint gondok vannak a CEU-törvénnyel

2017.08.11. 17:41

Egy nem végleges álláspontot adott ki a Velencei Bizottság, vagyis az Európa Tanács tanácsadó testülete a CEU-törvényként elhíresült magyar törvénymódosításról, ami elvileg ugye minden , Magyarországon működő külföldi intézményre vonatkozik.

Azért csak elvileg, mert mint a bizottság megállapította,

  1. a törvénymódosítást rohamtempóban fogadták el, ami nem tette lehetővé az átlátható, az érintettek bevonásával történő jogalkotást, és 
  2. bár a törvényt semlegesként kommunikálják, nem nevez meg intézményt, valójában a CEU-ra vonatkozik.

A bizottság felsorolja, hogy a törvény milyen kötelezettségekkel járna az egyetemeknek, majd arra jut, hogy ez valójában az érintett 24 intézmény közül csak a CEU-ra róna komoly terheket, például, hogy nevet kéne változtatniuk, illetve az anyaországban is kampuszt kellene csinálniuk.

A bizottság ezért ajánlásában egyebek mellett azt kéri a magyar illetékesektől, hogy már működő intézményekre ne vonatkozzon az a passzus, hogy a külföldi egyetemnek az anyaországában is oktatnia kell, és ne tiltsák meg, hogy az intézménynek különböző nyelveken is ugyanazt jelentő neve legyen (pl.: CEU - Közép-Európai Egyetem).

A véleményben azt is kérik, hogy a munkavállalási szabályok ne befolyásolják a tudományos szabadságot, ne legyenek diszkriminatívak, és ne kockáztassák a már meglévő egyetemek oktatásának minőségét és nemzetközi karakterét.

Kormány: ez kettős mérce

A kormány erre azt közölte, hogy a kettős mércét nem szabad elfogadni. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta, a kormány megvizsgálta az Európa Tanács szakértő testületének véleményét és egyetértett azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézmények működésének engedélyezése, a feltételek meghatározása az egyes országok szuverén joga. A külföldi felsőoktatási intézmények alapítására vonatkozó szabályok az európai országokban jelentős eltérést mutatnak, nincsenek európai standardok.

A kormány üdvözli a Velencei Bizottságnak azt a megállapítását, mely szerint a magyar törvényben meghatározott feltételek - nemzetközi szerződés előírása a nem EGT országok vonatkozásában, a székhely szerinti országban való tényleges működés valamilyen formájának megkövetelése, a névazonosság elkerülése vagy a munkavállalási engedély megkövetelése - a jövőre nézve legitimek a magyar törvényhozó részéről.

"Ugyanakkor az az álláspontunk, hogy az említett követelmények kapcsán a kettős mércét nem szabad elfogadni. A törvényeknek Magyarországon minden felsőoktatási intézményre vonatkozniuk kell, így a Soros-egyetemre és más egyetemekre is" - áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, mely kitér arra is: a kormánynak már több felsőoktatási intézménnyel sikerült megállapodást kötnie.

A kormány vitatja a Velencei Bizottság azon megállapítását, amely szerint a fenti követelményeket a hazánkban már működő külföldi oktatási intézmények esetén - kellő határidő megadásával - ne lehessen előírni.

Sajnálattal és értetlenül áll a kormány az előtt a tény előtt, hogy a Velencei Bizottság megállapításainak döntő részét a CEU New York, illetve a Közép-Európai Egyetemre vonatkoztatva alapítja, noha a Velencei Bizottság is elismeri, hogy a törvénymódosítás több Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint. Ugyanakkor a Velencei Bizottság is elismeri, hogy az Európai Felsőoktatási Térségben a CEU New York - Közép-Európai Egyetemhez hasonló, kettős identitással rendelkező felsőoktatási intézmény sehol sem működik.

"A Kormány álláspontja szerint a Velencei Bizottságnak az az ajánlása, hogy a már Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre ne vonatkozzon a jogszabály-módosítás, sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményének 14. cikkében deklarált egyenlő elbánás elvét" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?