Megverte a tanár a gyereket, mégis a gyereket küldték el az iskolából

2017.08.14. 13:39 Módosítva: 2017.08.14. 15:15

Egy tanár megvert egy diákot a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskolában, azonban az igazgató ahelyett, hogy kivizsgálta volna a gyerekbántalmazást, informálisan eltanácsolta a gyereket az iskolából, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az édesanya a bántalmazást egy szülői értekezleten tette szóvá, az igazgató erre átadott a szülőnek egy, az iskolaváltoztatásról szóló, a gyermek adataival kitöltött nyomtatványt, egyben azt is közölte, hogy a gyermek az őszi szünet után már nem járhat abba az iskolába.

Az ombudsmani vizsgálat megállapította, hogy az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az anya a bántalmazásról nem nyújtott be külön beadványt, a panaszának csak a szülői értekezleten adott hangot. Székely László szerint azonban az igazgatónak függetlenül attól, hogy milyen formában jutott el hozzá a testi fenyítésről szóló állítás, kötelessége lett volna vizsgálatot indítani.

Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a gyermeknek sérültek az emberi méltósághoz való jogai, mivel tiltott a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése. Az igazgató pedig megsértette a szabad iskolaválasztás törvényben rögzített jogát, valamint anya és gyermeke tisztességes eljáráshoz való jogával összefüggő súlyos visszásságot okozott.

Mivel azonban a tanár felmondott, a bántalmazott gyerek pedig elhagyta az iskolát, az ombudsmannak csak arra volt lehetősége, hogy jogszerű eljárások követésére szólítsa fel az iskola igazgatóját.