Olivér
5 °C
8 °C

Tizedére csökkent a regisztrált menedékkérők száma Magyarországon

DSC07121
2017.08.18. 08:49

Felére csökkent a tavalyihoz képest az év első felében menekültként elismertek száma, miközben kétszer annyian kaptak oltalmazott státuszt Magyarországon.

A Magyar Nemzet pénteki cikkében hasonlította össze a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  2016 és 2017 adatait, ami szerint idén június végéig közigazgatási eljárásban 46 menekültet fogadtunk be, a tavalyi 87 emberrel szemben.  Az oltalmazottak száma ezzel szemben közel duplája a tavalyi 165-ről 275-re ugrott. Jellemzően afgánok, szírek, irakiak, de kubaiak és azeriek is szerepelnek a pozitív elbírálásban részesültek között. A menekültek között 12 iráni, 9-9 afgán és pakisztáni, 7 iraki, 4 szír és 2 nigériai embert ismertünk el menekültnek. 

Nagyot zuhant a menekültügyi eljárások száma, és a legtöbb elutasítással zárult. Tavaly az év első felében 40 ezer eljárást szüntettek meg vagy utasítottak el. Ehhez képest idén 2417 elutasító határozat született, 1870 ügyet pedig  megszüntettek. A tavalyihoz képest 90 százalékkal csökkent a regisztrált menedékkérők száma is. Az ő számuk 22 491-ről 1979-re esett vissza. A kérelmet benyújtók negyven százaléka afgán (812), rajtuk kívül irakiak és a szírek is kérelmezték a menekültstátuszt, de 26 török is beadta kérelmét, ami összefügg a tavaly nyári puccskísérlettel és az azt követő Erdogan-féle tisztogatással.


A kiutasítási és kitoloncolási számok is nagyban változtak, ami annak köszönhető, hogy tavaly már lezárták a Koszovóból érkező gazdasági bevándorlók ügyét. A bíróság 2017-ben eddig 201 ember kiutasítását rendelte el, az idegenrendészeti hatóság pedig 346-ot. A bíróság jórészt ukrán és kínai állampolgárral szemben intézkedett, az idegenrendészet pedig főleg algériaiakat és pakisztániakat toloncolt ki.

Bár a csökkenő számok nem indokolják, a rendőrség saját honlapján rendületlenül, 13 oldalon hirdeti a határvadász állásokat, ahol a Készenléti Rendőrség szegedi és a nagykanizsai határvadász-bevetési osztályába várják a jelentkezőket. A toborzás tavaly szeptemberben indult, és néhány hónapos képzés után szinte bárkit kiképeznek határvadásznak. 

Borítókép: határkerítés a szerb-magyar határon Röszke közelében (Fotó: Földes András / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?