Virág
0 °C
2 °C

Bőrig ázunk augusztus 20-án, de legalább viharok nem lesznek

2017.08.19. 17:21 Módosítva: 2017.08.19. 17:22

A hét elején vártnál lassabban, csak szombat kora estére érkezett meg a hidegfront Magyarországra (így viszont szombat az ország keleti és nyugati fele között csaknem 20 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki, az Alföldön még 37-38 fokok vannak, a Nyugat-Dunántúlon sok helyen csak 18-19 fokot mérnek). A nyugat felől érkező front jó pár fokos lehűlést hozott, illetve hoz magával vasárnap is, ami nem lenne baj, a kellemetlenebb tünete viszont az, hogy kiadós esők zúdulnak majd a nyakunkba.

Ez mondjuk jelentősen csökkenti a tűzijátéknézés élvezeti értékét, bár az ország nagy részén estére már átvonulnak az esőfelhők – főleg a keleti országrészben várható a késői órákban is esőzés –, másfelől legalább viharos időjárás nem lesz, zivatarokra és nagyobb szelekre kicsi az esély. Az előrejelzések szerint vasárnap csak az ország keleti felén lehetnek kisebb zivatarok, ezeket helyenként kísérheti 60-70 km/órás széllökés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat videós előrejelzést is készített a hétvége időjárásáról, az augusztus 20-i állami ünnepség kapcsán.

Az előrejelzés szerint vasárnap hajnalban az ország nyugati és középső részén 14-16 fok, a Tiszántúlon még 19-20 fok lesz. Napközben a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb, de már ott is csak 27-28 fok várható, az ország középső részén viszont 20 fokig sem melegszik fel a levegő, és az eső miatt még ennél is hidegebbnek tűnik majd az idő.

Az esti órákban az észak-magyarországi területeken várható a legintenzívebb csapadék, vagyis itt lesz a legkisebb az esélye annak, hogy zavartalanul nézhessünk tűzijátékot. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű.

De nyugi, ahogy kezdődik a hét, az első munkanaptól megint melegedni fog az idő, és hétfő estére az esőfelhők is elvonulnak az ország fölül.