A Momentum a Fidesz régi, bevált módszeréhez nyúlt

2017.08.20. 12:58
Meghirdette az úgynevezett Cselekvés köreit a Momentum. A párt kis csapatokkal helyi szintű problémákat akar megoldani a következő időszakban. A Momentum augusztus 20-i rendezvényének fő üzenete az volt, hogy meg kell akadályozni, hogy Orbán Viktor letérítse Magyarországot Szent István útjáról, és kelet felé kormányozza az országot.

A gép forog, de senki sem pihen, tenni akarunk, és ezzel nem várjuk meg a választásokat

– Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ezekkel a szavakkal hirdette meg a pártja legújabb akcióját augusztus 20-án a budapesti A38 hajón. A momentumosok helyi szintű problémákat gyűjtenek és fognak megoldani a következő hetekben, hónapokban, ezek a csapatok lesznek a Cselekvés körei.

Igen, első hallásra a dolog erősen hajaz a polgári körök akcióra, amelyet Orbán Viktor 2002-ben a számára vesztes választások után hirdetett meg, hogy tűzben tartsa a szimpatizánsait. Orbánnak - utólag kiderült - be is jött a dolog. És a Momentum és éppen erre készül, hogy a helyi szintű problémák megoldásain keresztül tartsák mozgásban a támogatóikat.

Fekete-Győr András azt mondta a hasonlóságról az Indexnek, hogy a Cselekvés körei is szól természetesen a közösségépítésről, de "itt nem az ideológia a lényeg, mint a polgári köröknél volt, hanem az, hogy az emberek helyben összefogjanak, és együtt sikerüljön megoldani a legégetőbb vagy legidegesítőbb problémákat."

A Momentum tehát létrehozott egy online felületet, ezt platformnak nevezték következetesen, ahol bárki jelezheti a mindennapi problémáit, illetve bárki jelentkezhet önkéntes megoldó-embernek. Fekete-Győr a rendezvényen azt mondta, hogy bárki bármilyen problémát jelezhet, nincsenek ugyanis jobboldali és baloldali problémák:

Nincs olyan, hogy liberális parlagfű burjánzás, ahogy nincs konzervatív elrohadt játszótér sem.

Csak helyi problémák vannak, amit a Fidesz vezette állam helyett nekünk kell megoldanunk a Cselekvés köreinek a segítségével."

A helyszínen bemutatott videó alapján a csk-k ugyanúgy takaríthatnak majd, illegális szemétlerakót számolhatnak fel vagy kórházba vihetnek WC-papírokat és tanszereket is gyűjthetnek a rászorulóknak. A Momentum már ki is nevezett 20 felelőst (19 megye és Budapest), akik a csk-kat vezetik.

Orbán zsákutcájába kormányoztuk magunkat

A Cselekvés köreinek bejelentése előtt a Momentum azt is megmutatta, a párt számára mit is jelent augusztus 20-a. A három felszólaló által elmondottak lényege egy mondatban: nyugat felé kell vinni az országot, ahogy Szent István ezt felismerte, így harcolni kell Orbán Viktor politikája ellen, aki épp a másik irányba kormányozza a országot.

Mindez picit bővebben így hangzott:

  • Benedek Márton (bár nem hangzott el, de ő az Együtt egyik alapítója volt; mellesleg Göncz Árpád egyik unokája): "a történelem Szent István-i főutcájáról Orbán Viktor zsákutcájába kormányoztuk magunkat". "Kössünk szövetséget az Európát progresszívan megváltoztató erőkkel, a franciákkal és a németekkel."
  • Ravasz Ábel (MOST-Híd alelnöke, a szlovák kormány romaügyi kormánybiztosa): Szent István a nyugat felé orientálódott, "a térség akkor volt igazán jó állapotban, ha megértette, hogy nyugat felé van igazán keresnivalónk." A határon túli közösségek is akkor erősek a leginkább, ha példaértékű országként ragyog Magyarország.
  • Donáth Anna (a Momentum társadalmi felelősségvállalási projektjeinek felelőse): "Az államnak vissza kell fognia magát, nem élhet vissza a hatalmával". Az egymás iránti szolidaritást kell erősíteni, erre alkalmasak a Cselekvés körei.

A rendezvényen Fekete-Győr András azt is bejelentette, hogy augusztus 28-án úgynevezett Európa-menettel fogadja a Momentum Vlagyimir Putyint. Az elnök szerint a "kormány kelet felé akar fordítani minket, de üzenem, csak a testünkön keresztül".