Hazaszeret+tettvágy: vége lesz a pártállamnak

image uploaded from ios
2017.08.20. 17:43

Ellenzéki pártok és civilek tartottak demonstrációt a Szabad sajtó útját ma vasárnap délután 4 órától. "A szabadságkorlátozó Orbán rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független" - írták az esemény beharangozójában és hozzátették, hogy ezt a harcot ősztől a média szabadsága ellen is folytatni fogja a Fidesz. Ezért hozták össze ezt a tüntetést, amin mindössze néhány száz ember gyűlt össze.

A tüntetésen az ex- LMP-s Vágó Gábor korrupcióellenes szövetség alapítójaként beszélt, aki azt mondta, hogy ez már nem köztársaság, ami itt van, hanem pártállam. „Azt gondoltuk, hogy '89-ben lebontottuk a pártállamot, de most újjáépítették.”

Vágó szerint ez a rendszer nem a nép, hanem egy párt érdekét szolgálja. Ezért nekünk kell egy olyat létrehoznunk, ami a népet szolgálja. Ez a felelősség pedig nem csak abból áll, hogy szapuljuk a politikusokat, ez a felelősség Vágó szerint ott van a mindennapokban, akár klaviatúrát kell ragadnunk, vagy szerveződnünk.

Szerinte a félelem rendszere épül most, de a félelem ugyanúgy ragadós, mint a tettvágy vagy együttműködés. Ha olyan célokat tűzünk ki, amikben mindenki részt tud venni, és ezeket a célokat elérjük, akkor kiépülhet a tettvágy kultúrája a tehetetlenség kultúrája helyett - mondta el Vágó. Szerinte nekünk kell a mindennapok során bemutatni az együttműködést, a közéleti párbeszédet és áldoznunk kell anyagilag és időben is a demokráciára. 

Nem várhatjuk, hogy az egyik politikai elit leválthassa a másik politikai elitet, ha a hazaszeretet párosul a tettvággyal, vége lesz a pártállamnak is

- mondta Vágó, aki szerint, aki nem tud együttműködni a másikkal, az a pártállamot építi.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, arról beszélt, hogy 1989-ben azt gondolhattuk, hogy a szent istváni álom beteljesült, de ma a hatalom birtokosai nem mindannyiunk közös álmát képviselik. A miniszterelnök kedvenc hobbijára közpénzmilliárdokat fecsérlünk, a hármas metrót nem sikerül felújítani, miközben Felcsúton üresen robog a kisvasút.

Karácsony szerint Orbán ugyan arról beszélt, hogy az ellenzéket nem látja igazi kihívónak, de mi hisszük, hogy az ellenzéki pártok képesek alternatívát kínálni. Hozzátette viszont, hogy több ellenzéki szereplő is összetéveszti, hogy ki az ő ellenfele és nem Orbánt tekinti a legfőbb ellenfélnek. "Túl sokat viaskodunk egymással, sokszor úgy tűnik képtelenek vagyunk együttműködni, de nincs sok idő, hogy rendezzük a sorainkat." Majd hozzátette, hogy a Párbeszéd, tényleg a párbeszéd pártja akar lenni.

A KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin is felszólalt, aki arról beszélt, hogy a kormány csak a kéz lehetne normális esetben, ami szolgál minket, a sajtó nem fül és a száj, a mi kérdéseinket teszi fel. A politikus, aki nem válaszol neki nem tetsző kérdésekre, az a népet alázza meg. Lukács szerint a kormány csak a saját táborához szól és az újságírói kérdések csak zavaró tényezők nekik, amit le akarnak halkítani. Épp ezért támogatnunk kell azt a sajtót, ami nem a hatalmat, hanem minket képvisel: akár konkrétan pénzzel vagy független lap előfizetésével. Lukács szerint nincs szükségünk sem önjelölt messiásokra, sem Kádár Jánosokra – ne a politikus személyét, hanem a tetteit ítéljük meg. 

Borítókép: Huszti István.