Melyik népcsoportra gondolt Semjén Zsolt?

2017.08.21. 15:48 Módosítva: 2017.08.21. 16:46

A Hír TV arról kérdezte a miniszterelnök-helyettest, hogy miért járna szavazati jog azoknak a határon túliaknak, akiknek nincs itt bejelentett lakcímük és másik országban fizetnek adót. Semjén Zsolt elég furcsa választ adott a kérdésre, vette észre a 444.hu.

Van egy olyan állítás - és ez is még a Gyurcsányra megy vissza - hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a magyar politikába, tehát magyarul ne legyen szavazati joga. Hát ez egy ritka nagy baromság. Ugyanis ebből az következne, hogy pc módon fogalmazva tudnék olyan népcsoportot mondani, pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk. Tehát az adófizetés és a szavazati jog nem függ össze. Minden magyarnak született joga van arra, hogy magyar állampolgár legyen, és az állampolgárság és a szavazati jog egymástól elválaszthatatlan.

Adódik a kérdés, hogy

Melyik népcsoportra gondolt Semjén Zsolt?

UPDATE: Kósa Lajos megmagyarázza

Semjén ingyenélő népcsoportról szóló kirohanását, ahogy a fenti szavazás is jelzi, olvasóink többsége szimpla cigányozásként értelmezte. A KDNP-s politikus szavai még a Fidesznek is kellemetlenek voltak, így délutánra Kósa Lajos állt a kamerák elé, hogy megmagyarázza, hogyan kell értelmezni Semjént.

Kósa szerint a miniszterelnök-helyettestől nyelvbotlás volt, hogy csoport helyett népcsoportot mondott, számolt be a fejleményekről a Hír tévé.

A Fidesz semjénmagyarázata szerint Semjén a népcsoport alatt diákokat és háztartásbelieket értett. *

„Például, aki 18 éves korában leérettségizett és utána tanul a felsőoktatási intézményekben, az nem fizet adót, de mégis szavaz, nagyon helyesen. Van olyan ember, aki úgy éli le az életét, hogy olyan munkát végez, ami nem tartozik az adófizetői körbe, például a háztartásbeli munkát végzők ilyenek, az egy csoportja a társadalomnak, mégis nagyon helyesen van választójoguk. És akkor nagyon hosszan lehetne sorolni azt, hogy kik azok, akik egyébként nagyon helyesen választójoggal rendelkeznek. És Semjén Zsolt pontosította magát, mert nem népcsoportot, hanem csoportot mondott." 

Azt Kósa nem magyarázta meg, hogyha Semjén valóban a diákokra és háztartásbeliekre gondolt, akkor miért említette a politikai korrektséget.

A Publicus Intézet vasárnap publikált kutatása szerint egyébként mindössze a megkérdezettek 18 százaléka mondta azt, hogy a határon túli magyaroknak is jár a magyar szavazójog. Még a Fidesz hívei között is csak 50 százalékot tesznek ki, akik támogatják a külhoniak szavazójogát.