Testkamerákat tesztelnek a MÁV kalauzai

2017.08.22. 15:04

A MÁV-START augusztus közepén, 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével testkamerák gyakorlati tesztelésébe kezdett, a projekt keretében pedig három gyártó összesen 26 eszközét próbálják ki a kalauzok – olvasható a cég sajtóközleményében.

A belső próbákat követően augusztus 16-ával már a gyakorlatban is elindult a tesztelés, melynek keretében három, a célnak megfelelő, ipari felhasználásra szánt speciális kamerákat gyártó cég termékét választották ki. Ezeket teszteli majd az elkövetkező időszakban a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon 25 önkéntes jegyvizsgáló, akiken kitűző jelzi majd az utasoknak, hogy éppen hang- és képrögzítés történik.

A testkamerák bevezetése a közlemény szerint főként amiatt lenne indokolt, mert a munkájukat végző kalauzokat sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri, főleg a bliccelő, vagy szabálysértő utasok részéről. Mint írják, augusztusig összesen 53 jegyellenőr lett valamilyen támadás elszenvedője, az elkövetőket pedig az sem riasztja vissza, hogy a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért akár öt év börtönbüntetést is ki lehet szabni.

Persze nemcsak a jegyvizsgálók és az általuk üzemeltetett mobil jegykiadó berendezések védelmét tartják szem előtt, hanem az utasok és vagyontárgyaik biztonságát is, a testkamerák pedig ezen a téren is nyújthatnak segítséget.

A tesztelést követően a résztvevők értékelik majd a kamerák használhatóságát, valamint azok előnyeit és hátrányait, a MÁV-START vezetése pedig ezek, valamint a gyakorlati tapasztalatok alapján dönt majd arról, hogy bevezetik-e a rendszert. Németországban és Ausztriában egyébként tavaly kezdtek el kísérletezni a módszerrel, ezekben az országokban pedig be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, az erőszakos cselekedetek száma ugyanis jelentősen visszaesett.