Öt éve be kellett volna zárni az ajkai kórház osztályát

2017.08.23. 18:53 Módosítva: 2017.08.23. 18:54

Öt éve be kellett volna zárni az ajkai kórház diagnosztikai osztályát, ahol az RTL Klub a nyáron leleplezett egy elavult CT-t, aminek köze lehetett egy daganatos beteg halálához.

A botrány kirobbanása után kivonták a gépet a forgalomból, és a kórház kapott egy vadonatúj készüléket, ez egy magáncégé, és augusztus 14-től használhatják Ajkán.

Erről a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet ír a blogján.

„2012. június 30-ával nagyot változott egy miniszteri rendelet – ettől kezdve lett előírás, hogy a CT diagnosztikai osztályokon MDCT-vel, azaz multidetektoros computertomográfiai eszközzel kell rendelkezni. Az ajkai Magyar Imre kórháznak nem volt ilyen gépe, ami azt jelenti, hogy 2012-től nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak" - írja a TASZ.

Ehhez képest 2017 júliusáig vidáman üzemelhetett az öt éve elavult berendezéssel, teszi hozzá a szerző.

A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult az emberi erőforrások minisztériumához, hogy vajon az országban hány ilyen kórház lehet még, ahol elavult gépekkel dolgoznak. Nem tudtak nekik válaszolni, ahogy arra sem, hogy akkor ki tudja a választ a kérdésre.

A TASZ megkapta az ajkai kórház működési engedélyét, amelyet 2004-ben állítottak össze, és 2007-ben módosítottak utoljára, tíz éve.