Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Szijjártó: Nem látjuk szívesen a holland nagykövetet

2017.08.24. 16:24

„Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának a muszlim terroristákról. Scheltema marxistának is nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

„Reméljük, hogy gyorsan hazamegy” – kommentálta a távozó nagykövet kijelentését Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy megérkezett a táborozás közben elhunyt magyar egyetemista apja Olaszországba, hogy azonosítsa a holttestet. Grúziában pedig megtörténtek a sziklaomlás során meghalt túrázó holttestének hazahozatalához szükséges intézkedések, amelyeket nem fog befolyásolni az, hogy a grúz hatóságok eljárást indítottak az ügyben.

Elmondta, Magyarország meg fogja erősíteni konzuli programját:  nyolcvan új konzult képeznek, akik főleg Nyugat-Európában fognak dolgozni, és az ottani országokban tartózkodó magyarok érdekeit képviselni. A döntésnek Szijjártó szerint a terrortámadások is az okai között szerepelnek. Szerinte a korábban biztonságosnak számító, fejlett nyugati országok is veszélyessé váltak, ezért szükséges a fokozott konzuli jelenlét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?