Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Bicikliversenyre vontak el 90 milliót a szociális dolgozók bérpótlékából

D MAR20161117008
2017.08.24. 08:33 Módosítva: 2017.08.24. 08:34

"A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődésének biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

A Magyar Nemzet írta meg júliusban, hogy az összeget a 2016. évi költségvetés maradványából csoportosítják át a versenysport támogatására. Az Emmi akkor azt közölte, hogy a jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, és a kormány nem von el semmilyen támogatást az ágazatoktól.

A 90 millió forint átcsoportosításáról Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz. Az Emmi vezetője helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, de csak annyit árult el, hogy a vonatkozó rendelkezéseknek minden tekintetben megfelelően, jogszabályban kapott felhatalmazása alapján döntött a kormány az átcsoportosításról. 

A lap ezután közérdekű adatigénylést nyújtott be a kérdés tisztázására. Az Emmi válasza szerint egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot (illetve ezenfelül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez) kell biztosítani a Tour de Hongrie részére, az átcsoportosítással ennek a határozatnak tettek eleget.

A Tour de Hongrie magas pozíciójú kormánypárti védnököket tudhatott magáénak az idei évben. A listán szerepelt például Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. Ugyancsak az esemény védnöke, Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.