Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A visszahívott magyar nagykövet szerint Hollandia Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere

2017.08.25. 11:02

A most visszahívott magyar nagykövet, Kocsis András alig több mint egy éve lett nagykövet Hollandiában. Kocsis 2016. július elején adta át megbízólevelét Vilmos Sándor holland uralkodónak a hágai Noordeinde királyi palotában.

Kocsis – miután tavaly nagykövet lett – egy szívélyes videóban üzent a hollandoknak, dicsérve a holland–magyar kapcsolatokat. Kiemelte, hogy Hollandia az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak.

Egyébként ezt igazolja a KSH is. A 2015. végi állományadatok szerint a legtöbb tőke Hollandiából (21,7 milliárd euró) érkezett, az összes külfölditőke-befektetés több mint negyede. Ezt követte Németország (17,3 milliárd euró) és Ausztria (12,9 milliárd euró).

A befektetett tőke nagyjából kétharmada e három országhoz köthető.

A jogász végzettségű Kocsis egyébként 2003 óta dolgozik a külügyben, abban az évben diplomázott az ELTE-n. A minisztériumban aztán több pozícióban dolgozott. Mielőtt Hollandiában nagykövet lett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárságának titkárságát vezette, de 2012 és 2015 között a hágai nagykövetség elsőbeosztottja volt. Nős, egy gyermeke van, anyanyelvén kívül angolul, hollandul és franciául beszél. 

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. Szijjártó úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, és hogy „ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés”. Az ügyvivői szintű kapcsolat viszont marad.

Az üzengetés már csütörtökön elkezdődött, itt olvashatja a részleteket. Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának a muszlim terroristákról azt mondta például, hogy „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta. A nagykövet marxistának is nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”. Szijjártó akkor, csütörtökön annyit reagált, hogy „reméljük, gyorsan hazamegy”, és hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.

Borítókép:  Kocsis András új magyar nagykövet átadja megbízólevelét Vilmos Sándor holland királynak a hágai Noordeinde-palotában 2016. július 6-án. - fotó: Bart Maat /  MTI / EPA