Nem tartható helyi népszavazás a római-parti mobilgátról

D NOE20170327023
2017.08.25. 12:06 Módosítva: 2017.08.25. 15:59

Megtagadta az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését pénteki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), amely szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így e kérdésben nem tartható népszavazás, írja az MTI.

A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként, hogy elérjék: a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A benyújtott kérdés úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?

Az FVB azonban pénteken megtagadta a kérdés hitelesítését. 

Az FVB határozatában - amelyet a www.budapest.hu oldalon tettek közzé - felidézte: a Fővárosi Közgyűlés április 5-i ülésén döntött arról, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra.

Mint írták, a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a főváros területén a vízkárelhárítás, tehát az árvízi védekezés a fővárosi önkormányzat törvény által előírt feladata és ennek a feladatnak a része a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme, és a törvény kiemelkedően fontos közérdeknek nyilvánította ennek a területnek az érdekében megvalósítandó beruházásokat. A kiemelkedő fontosságot nyomatékosítja, hogy a megvalósítása érdekében kötendő szerződéseket halasztást nem tűrő, ugyancsak kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződéseknek kell tekinteni - olvasható a határozatban. 

Az FVB szerint az is megállapítható, hogy a Csillaghegyi- öblözet árvízvédelmét szolgáló létesítmény helyét törvény határozza meg, pontosan körülírva azt a területet, ahol a védmű megvalósítására irányuló beruházás megvalósul. Ennél fogva az árvízvédelmi mű elhelyezkedésének, nyomvonalának meghatározása nem tartozik a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe - szögezték le. 

Az FVB álláspontja szerint tehát a Fővárosi Közgyűlés a népszavazási kezdeményezéssel visszavonni kívánt határozatában a hatókörén kívül eső jogszabályokban, törvény által előírt kötelezettsége körében, a törvényben foglaltaknak megfelelően jelölte ki a Csillaghegyi-öblözet védelmét szolgáló árvízvédelmi védmű nyomvonalát, ezért az FVB szerint a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani. 

A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

FRISSÍTÉS: Az Együtt és a Párbeszéd ellenzéki pártok bíróságon támadja meg a Római-parti mobilgátról szóló népszavazást elutasító határozatot.

Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke szerint a Fővárosi Választási Bizottság állásfoglalása jogilag több mint kérdéses, mivel a hivatkozott törvény nem rendelkezik arról, hogy más nyomvonalon nem építhetne védművet a Főváros. Ha lenne ilyen rendelkezés felesleges volt a vita, amiben Tarlós István is részt vett, feleslegesen készítettek összehasonlító tanulmányt a két nyomvonalról, és még feleslegesebb volt Tarlós Istvánnak arra kérnie a civileket, hogy készítsenek tanulmányt a lehetséges másik nyomvonalról - írták a pártok közös közleményükben.  • Hírek
  • Hitelkártya