Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat

2017.08.25. 17:35

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a www.felvi.hu oldalon péntek délután. A 7364 pótfelvételiző közül 5097-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, írja az MTI. Az alapképzésre 3296, felsőoktatási szakképzésre 831, osztatlan mesterképzésre 457, mesterképzésre pedig 513 jelentkezőt vettek fel.

Mindenki csak egy szakra és egy intézménybe jelentkezhetett, és nagyrészt önköltséges képzésekből válaszhatott. Ösztöndíjas formában csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és három felsőoktatási intézmény ápoló mesterképzésére lehetett jelentkezni, utóbbira 62 embert vettek fel.

A pótfelvételire azok adhattak be kérelmet, akiket a rendes eljárásban nem vettek fel sehová, vagy akik korábban nem jelentkeztek egyetemre, főiskolára. Jelentkezni az e-felvételi rendszerében lehetett, egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére. Az augusztusban megállapított ponthatárok azonosak az általános eljárásban megállapítottakkal, vagy egyes esetekben magasabbak.

Sok jogász, még több gazdasági menedzser

A legtöbben, 458-an gazdálkodás és menedzsment képzésre kerültek be, ezt követi a jogász szak 381, majd a pénzügy és számvitel 211 felvett hallgatóval. A lista további helyén szerepelt a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, az emberi erőforrások, a programtervező informatikus, valamint a kommunikáció- és médiatudomány szak is.

A Pécsi Tudományegyetemre került be a legtöbb hallgató, 456, a második a Debreceni Egyetem 442-vel, a harmadik pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahova 438 embert vettek fel a pótfelvételin. A Széchenyi István Egyetemre 340-en, a Szegedi Tudományegyetemre 316-an kerültek most be. Az OH az általános felvételi eljáráshoz hasonlóan SMS-ben értesíti a jelentkezőket a döntésről.