Régóta a külügy bögyében volt a távozó holland nagykövet

2017.08.25. 14:32

Nem a holland külüggyel, hanem a nagykövettel volt baja a magyar külügynek, Gajus Scheltema 168 órában adott interjúja csak az utolsó csepp volt a pohárban - mondták az Indexnek nevük elhallgatását kérő külügyi források.

A Külgazdasági-és Külügyminisztériumban dolgozó források úgy látták, hogy a korábbi holland nagykövettel ellentétben Scheltema nem volt érdekelt a magyar-holland kapcsolatok erősítésében. "Az volt az érzésünk, hogy utál minket. A liberálisból is a legszélsőségesebb liberális volt" - mondta a külügy egyik munkatársa. Példának említette, hogy szerintük Scheltema nem sokat tett azért, hogy elősegítse a holland és a magyar külügyminiszter találkozását, noha Szijjártó viszonya holland kollégájával szerintük jó. A külügyben úgy látják, hogy a nagykövet hazafelé is Magyarország rossz hírét keltette és nem az együttműködésben volt érdekelt.

Szijjártó tárcájánál úgy látják, hogy miközben Scheltema rosszindulatú volt velük szemben, ez a holland-magyar gazdasági kapcsolatokra nem volt hatással. A külügyesek szerint az, hogy Szijjártó nagyköveti szinten szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Hágával, nem a holland kormánynak, hanem Schelteman személyének szól. 

Külügyes forrásaink szerint a diplomáciai kapcsolatok nagyköveti szintű megszakítása Szijjártó döntése lehetett, a miniszter feltehetőleg abban bízik, hogy Hága nem áll bele a konfliktusba és valamilyen szinten bocsánatot kér a távozó nagykövet nyilatkozata miatt. A külügyben talán abban bíznak, hogy Szijjártó és Bert Koenders holland külügyminiszter kapcsolata van annyira jó, hogy ez a viszály rendeződik. Tény, hogy tavaly egy közös sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta a magyar miniszter, hogy baráti a két ország viszonya és bár vannak olyan kérdések, amelyeket eltérően látnak, de Hollandia - másokkal ellentétben - még nem inzultálta Magyarországot. 

Bert Koenders most a holland sajtónak a minisztertanács előtt reagált a magyar kormány lépésére. Szerinte „nyilvánvaló, hogy nincs kapcsolat a terror és a magyar kormány tettei között". Az ügyről viszont azt is mondta, hogy kellemetlen és nem olyasmi, amit a holland kormány állítana, és nem tudja elképzelni, hogy a nagykövet ilyesmit szeretne állítani. 

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. Szijjártó úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, és hogy „ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés”. Az ügyvivői szintű kapcsolat viszont marad.

Az üzengetés már csütörtökön elkezdődött, itt olvashatja a részleteket. Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának a muszlim terroristákról azt mondta például, hogy „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta. A nagykövet marxistának is nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”. Szijjártó akkor, csütörtökön annyit reagált, hogy „reméljük, gyorsan hazamegy”, és hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.  • Hírek
  • Hírek