Szijjártó Péter: A holland nagykövet feltűnést akart kelteni, túl jól sikerült

2017.08.25. 20:11 Módosítva: 2017.08.25. 20:33

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt a vendég az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Rónai Egon műsorvezető a felkonferálásban jelezte, hogy eredetileg nem a holland diplomáciai botrány miatt hívták a műsorba a minisztert, de péntek reggel óta annyi minden változott, hogy át kellett írni a terveket.

Ilyen az élet, és már ilyen a külpolitika is. Régen nem ilyen volt.

- mondta erre Szijjártó, majd elkezdte mondani a véleményét az interjúról, amelyben a leköszönő holland nagykövet azt mondta, hogy a magyar kormány úgy kreál ellenségképet a menekültekből, ahogy a terroristák a Nyugatból.

"Önmagában az a tény, hogy a [holland] kormányt képviselő diplomata azt mondta, hogy a magyar kormány tevékenysége olyan, mint terroristáké,

az minden határon túlmegy."

Ezért muszáj volt radikális lépéssel reagálni. "Nyilván van egy bevándorláspárti kormány, és van egy biztonságpárti kormány, köztünk nyilvánvalóan sok-sok ellentét van, de eddig mindegyik a kölcsönös tisztelet a kulturáltság határán belül maradt."

Majd jelezte a műsorvezetőnek, hogy a távozó nagykövet is nagykövet, nem magánszemély, hanem a kormánya álláspontját képviseli, egészen addig a pontig, amíg nem írja felül az őt küldő kormány a nagykövet szavait. Ezért Szijjártó szerint a következő lépést a hollandoknak kell megtenniük. A holland külügyminiszter telefonon már beszélt Szijjártóval péntek este, és elmondta, hogy a terroristás hasonlat nem tükrözi a holland kormány álláspontját. "Unhappy volt, így fogalmazott" – mondta Szijjártó. De ez kevés, hivatalos közleményt kért a holland kormánytól, amelyben elhatárolódnak a diplomatájuk kijelentésétől. (Az ATV stúdiójában adott interjúval párhuzamosan megjelent a holland külügyminiszter nyilatkozata, amelyben elhatárolódott a nagykövetük kijelentéseitől.)

A magyar külügyminiszter szerint a leköszönő nagykövet "akart egy kis feltűnést kelteni", mielőtt elmegy Magyarországról.

Ez túl jól sikerült, maradjunk annyiban

- mondta.

Majd hozzátette: ő nem engedi a magyar nagyköveteknek, hogy ilyen hangnemben beszéljenek más országokról, mivel ez rágalmazás, érvek nélkül.

Nem lett volna egyszerűbb, ha ön is telefonál egyet a holland külügyminiszternek, mielőtt megszakítja a nagykövetségi szintű kapcsolatokat Hollandiával? – kérdezte Rónai Egon. Szijjártó Péter erre olyan választ adott, amivel egyszerre helyezte történelmi és életkori kontextusba a teljes magyar diplomáciát:

"Ne haragudjon, de nem gyerekekről beszélünk, akik az óvoda udvarán beszélgetnek.

Biztos tudta a holland kormány előre [hogy mi lesz az interjúban], az a szokás, hogy átnézik az interjút ilyenkor, kimehet-e. Hát mit kérdezzek én erről? Ezeréves államisággal rendelkező ország vagyunk, nem egy bokszzsák."

Siker van, korrupció nincs

A műsorvezető megpróbálta az interjúban elhangzott korrupciós vádakra is reagáltatni a külügyminisztert, de Szijjártó többször kikerülte a kérdést. Végül azt mondta:

"Ha egy országban súlyos korrupciós gondok vannak, akkor ott nincs gazdasági siker, Magyarország pedig gazdasági siker. A szakadék széléről eljutottunk oda, hogy a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, nőnek a fizetések, átlag feletti a gazdasági növekedés."

Rónai erre azt mondta, hogy sokak szerint az unió finanszírozza a gazdasági növekedést, valamint a korrupciót is. Szijjártó elismerte, hogy vannak köztiszteletben álló közgazdászok, akik ezt hangoztatják, ő tiszteletben tartja az álláspontjukat, de más közgazdászok meg mást mondanak, és ő utóbbiaknak hisz.