Vilma
3 °C
11 °C

527 iskolát felújít a kormány

2017.08.28. 12:36

81,2 milliárd forintos forrásból közel 400 település 527 intézménye újul meg - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az 527 iskolából 436 általános iskolát és középfokú intézményt felújítanak, 91 esetben bővítések történnek - ez 200 ezer gyereket érint. A munkák során új, korszerűen felszerelt tantermeket alakítanak ki, megújulnak a nyelvi képzési helyszínek, informatikai eszközök érkeznek és az informatikai elérést is erősítik.

Az MTI híradása szerint a miniszter azt mondta,

a fejlesztések ott valósulhatnak meg, ahol arra a legnagyobb szükség van, a közel 400-ból 292 település hátrányos helyzetű járásban található.

Az iskolák állami intézmények, a Klebelsberg Központ fenntartásában vannak. A fejlesztések a nemzeti költségvetés és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósulnak meg. Több tízmilliárdos forrásból már kihirdetett pályázatok alapján zajlik az egyházi iskolák fejlesztése is.

Balog közölte, 2010 óta már több mint 500 iskola újult meg 38,2 milliárdos forrásból. A tanterem, tornaterem, tanuszoda fejlesztési program keretében három új intézményt adnak át a jövő héten Fertődön, Geszten és Izsákon.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár kiemelte: hétfőn elkezdődnek a kiértesítések, amelyek néhány napot vesznek maximum igénybe. Az Emmi felületeire kikerülnek a nyertes intézményeket tartalmazó részletes listák. Az EFOP 270 milliárdos keretéből most 81,2 milliárdról született döntés.