Vádat emeltek a balatonfűzfői robbanás miatt

2017.08.28. 09:44

A veszprémi járási ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy 33 éves férfi ellen, aki egy balatonfűzfői vegyipari cég telepvezetőjeként nem intézkedett egyes alapanyagok biztonságos, elkülönített tárolásáról, így ezek keveredése miatt tavaly december 30-án tűz ütött ki, majd két nagy erejű robbanás történt, amelyek miatt egy ember könnyebben megsérült.

A vádirat szerint a cég telephelyén nagyobb mennyiségben állítanak elő különböző vegyi anyagokat, így szennyvíztisztításhoz vas-kloridot, amelynek gyártásához nátrium-klorát és – egyes típusához – cukor is szükséges.

A telepvezető a vegyipari technikusi végzettsége ellenére nem volt tisztában a nátrium-klorát tulajdonságaival, így azzal, hogy éghető anyaggal együtt tárolni tilos, mert ezek keveredése esetén, kisebb súrlódás következtében is robbanás jöhet létre.

A vádlott ezért nem tiltotta meg beosztottjainak, hogy a nátrium-klorátot a cukorral együtt tárolják, így december 22-én a raktárépületben a kristálycukor egy részét közvetlenül a nátrium-klorát mellé helyezték el. December 30-án egyik zsákból kiömlött körülbelül kétlapátnyi kristálycukor  a nátrium-kloráttal összekeveredett, és 15:47-kor meggyulladt. Fél percen belül a helyiségben tárolt több mint 5 tonna nátrium-klorát és kristálycukor néhány másodpercnyi különbséggel kétszer is felrobbant.

A robbanások és a tűz következtében a raktár teljesen kiégett. A két robbanás olyan nagy erejű volt, hogy a lökéshullámtól Fűzfőn megremegtek a házak, de még Balatonalmádiban is hallották. Egy 60 méterre álló irodaépületben a robbanás több ajtót benyomott, és a lámpát leszakította. A tűzoltók fél ötre eloltották a tüzet, a gyors beavatkozás miatt szerencsére veszélyes anyag nem került a levegőbe.

A helyszínen – mintegy 15 méterre a tűz keletkezésétől – három dolgozó tartózkodott, egyikük megsérült, amikor a légnyomás térdre lökte. Nála a jobb térd zúzódása és erős fülzúgás alakult ki.