Botka megnevezte első miniszterét

2017.08.29. 12:07

Habár az MSZP szótárában jelenleg tiltott szó az árnyékkormány kifejezés, hisz Botka László azt mondta korábban, ő nem árnyék-, hanem valódi kormányt akar alakítani, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden elkezdte a miniszterei megnevezését.

Botka László Hiller István választmányi elnökkel az oldalán beszélt a párt oktatási terveiről, így nem is lehetett kérdés, kit szán az oktatási terület élére az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Hillert Botka László úgy mutatta be, hogy már volt és reményei szerint lesz is Magyarország oktatási minisztere.

Botka az MTI összefoglalója szerint azt mondta, hogy az MSZP készülő kormányprogramjában az oktatás lesz a prioritás, ami azt jelenti, hogy a következő kormányzati ciklusban megduplázná és a GDP 6 százalékára növelné az ágazatra szánt állami forrásokat. Szerinte bármit is mondjon a Fidesz, az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentek az oktatási kiadások, az „orbáni oktatáspolitika” eredményeként pedig romlott a diákok tudása.

Az MSZP ezzel szemben úgy gondolja, hogy a 21. századi tudás jelenti Magyarország jövőjét, így a pedagógusoknak visszaadnák a tanítás szabadságát, arra kérve őket, hogy „ne az állam alattvalói legyenek”, hanem a gyermekeket, a jövőt szolgálják. Botka László szerint az iskolákon is jól látszik, hogy az „Orbán-rendszer” nem tűr semmilyen szakmai önállóságot, autonómiát, helyette „egyeniskolákban egyforma tanárok egyentankönyvből, egyforma gondolatokkal tanítanak”. Hiller István azt mondta, jelenleg az oktatás egésze és nem csak bizonyos részterületei működnek rosszul. „Ha ez így marad tovább, változásokra képtelen inasok, szakmájukban elhelyezkedni képtelen diplomások” kerülnek ki az intézményekből, miközben a legtehetségesebbek külföldön próbálnak boldogulni.

A szocialisták programjából a következőket emelte ki:

  • az MSZP a tankötelezettség korhatárát visszaállítaná 18 évre;
  • lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok saját döntésük alapján újra iskolafenntartók lehessenek;
  • emelnék a közismereti tárgyak arányát a szakképzésben;
  • az egész oktatásban megerősítenék az idegen nyelvi és informatikai képzést;
  • felmenő rendszerben kötelező érettségi tárggyá tennék az angol nyelvet;
  • továbbá államilag kontrollált, de versenyképes tankönyvpiacot hoznának létre.

Hiller István kijelentette továbbá, hogy pártja ellenez mindenféle választási cenzust, így a Jobbik által felvetett iskolázottsághoz kötött választójogot is, amely szerintük nem ösztönözne a tanulásra, csupán kirekesztene.

Hiller István megnevezése nem meglepetés, hiszen a volt oktatási miniszter az elmúlt években is sokat szerepelt ebben a témában. Az viszont figyelemre méltó, hogy a párt másik oktatáspolitikusa, az oktatásért is felelős kulturális bizottság alelnöke, Kunhalmi Ágnes nem kapott szerepet ezen az eseményen.