Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

2017.08.29. 12:34

Tüdőtuberkulózist (tbc) mutattak ki Pécsett egy fiatalembernél. Az egyetemi hallgatót a vizsgálat pozitív eredményét követően azonnal elkülönítették, és megkezdték gyógyítását, írja a Szabad Pécs a Pécsi Tudományegyetem közleményére hivatkozva.

Bár a tbc fertőzés az egészséges, normál immunrendszerű embereket csak ritkán tudja megbetegíteni, a biztonság és a megelőzés érdekében a beteg környezetében a szakemberek gondoskodtak az ilyenkor szokásos fertőtlenítésről, és megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák.

A tbc napjainkban a védőoltásnak köszönhetően igen ritka. Magyarországon évente átlagosan mindössze 5-10 új tuberkulózisban szenvedő beteg jut 100 000 lakosra- ezzel a WHO szerint az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozunk. Baranya megyében 2016-ban 9 új fertőző beteget találtak. A tuberkulózis szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

A WHO korábban az európai régióban többek között Törökországot, Bulgáriát, Észtországot, Romániát, Lettországot, Litvániát, Ukrajnát Oroszországot sorolták a magas kockázatú országok közé.