23 civil szervezet az Alkotmánybíróság elé viszi a civiltörvényt

2017.08.30. 12:01

A kormány keresztülvitt egy civil szervezetek megbélyegzésére és vegzálására alkalmas törvényt. A TASZ, a Helsinki Bizottság, és az Amnesty International jelezte legelőször, hogy szerintük alkotmányellenes a törvény, ezért polgári engedetlenséget jelentettek be: nem hajlandóak regisztrálni magukat mint külföldről támogatott civil szervezet. (A törvényről itt írtunk.) Később további négy szervezet csatlakozott a polgári engedetlenséghez.

Tüntetés a civiltörvény ellen 2017. április 11-én
Tüntetés a civiltörvény ellen 2017. április 11-én
Fotó: Földes András

A törvény értelmében minden, évi 7,3 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásban részesülő civil szervezetnek regisztrálnia kell magát mint „külföldről támogatott" szervezet, és ezt az információt minden fórumon meg kell jeleníteniük.

A TASZ ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta: meggyőződésük szerint ez a törvény nem állja meg a helyét sem Magyarországon, sem Európában, ezért szeretnék elvinni az ügyet a magyar bíróságokra, az Alkotmánybíróságra, az Európai Bíróságra és a strasbourgi emberi jogi bíróságra.

Most ez megtörtént, „23 civil szervezet, mely a Civilizáció kampány során is együttműködik, együtt nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz a civileket megbélyegző törvény miatt” – írják a Helsinki Bizottság oldalán.

 „A Civilizáció kampány keretében több civil szervezet tiltakozott a megbélyegzés ellen, mivel a jelenlegi magyarországi politikai nyilvánosságban a külföldről támogatott jelző kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. Mindez pedig sérti a civilek Alaptörvényben biztosított jó hírnévhez, a magánszféra tiszteletben tartásához fűződő jogát, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságot" – írják.

További részletek a Helsinki oldalán.