Erzsébet
1 °C
4 °C

Mától működnek a beléptetőkapuk a Deák téren

DSC 0560
2017.08.30. 15:24 Módosítva: 2017-08-30 15:26:51

Csütörtökön újabb forradalmi lépés következik a budapesti közlekedésben: átadják az első beléptetőkapukat a Deák Ferenc téri metróállomáson, írja közleményében a BKK. Egyelőre csak a  a metró Sütő utcai kijáratánál lehet a kapukkal találkozni, mert a BKK itt teszteli „éles környezetben” a működésüket.

Az utasok mostanában kizárólag mindkét irányból nyitott kapukkal fognak találkozni az állomáson.

A Sütő utcai kijárathoz összesen 10 beléptetőkaput telepítettek, melyeket – tekintettel arra, hogy mindez egy tesztidőszak kezdete –  az utasok a kezdeti időszakban mindkét irányból csak nyitott állapotban használhatnak.

DSC 0570
Fotó: Hegedűs Márk

Ha minden rendben megy, „néhány hetes ismerkedési időszakot követően, mikor az utasok már megszokták a kapukon történő áthaladást, további funkciók is tesztelésére kerülnek”, írja a BKK.

  • Tehát még egyszer: ezek a kapuk az első hetekben nyitva lesznek, „így azok semmilyen beavatkozást nem igényelnek az utazóközönség vagy a beléptető személyzet részéről”.
  • Ad2: Két-három hét múlva csak a metróból kifelé vezető irányban elhelyezett kapuk fognak nyílni automatikusan, ellenőri beavatkozás nélkül. A kapuk nyitása-zárása tehát automatikusan történik. 
  • A metró területére történő belépésre használt kapuk, várhatóan 2018-tól záródnak majd.
  • A kapukon való áthaladás irányát az azokon elhelyezett kijelzők jelzik, ezt kezdetben kordonok és személyzet is segíteni fogja.

Mivel továbbra is szükséges a papíralapú jegyek és bérletek ellenőrzése, ezért az ellenőrzési rendszer nem változik.

A kapukról:

  • A folyosószélessége – a nemzetközi tapasztalatokkal összhangban – körülbelül 60 cm, ami a kényelmes áthaladást biztosítja.
  • Minden kijárat – így a Sütő utcai is – irányonként 1-1 széles kapuval is fel lesz szerelve, amelyek folyosószélessége 90 cm, így bárki számára kényelmesen használható.
  • Összesen 810 kaputest, közel 530 állomási és közel 11 ezer járművekre kihelyezett érvényesítő készülék telepítését tervezik. 
  • A végső állapot eléréséhez, azaz ahhoz, hogy az összes kapu rendeltetésszerűen működjön, szükséges az elektronikus jegyrendszer teljes infrastruktúrájának rendelkezésre állása.

Az elektronikus jegyrendszer egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan alkalmazkodik.

A rendszer elindulásával a papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, szerepüket az elektronikus utazási kártyák veszik át.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?