Elhatárolódik Putyin díszpolgári címétől a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi tanszéke

K EPA20170223199
2017.08.30. 12:18 Módosítva: 2017.08.30. 14:52

Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk

– írja Facebook-posztjában a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi tanszéke, szúrta ki a 24.hu. A tanszék a posztban elhatárolódik a Debreceni Egyetem szentárusának azon döntéstől, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek díszpolgári címet adományozzanak. 

A Debreceni Egyetem Alkotmányjogi tanszéke azt írja:

„Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk".

Az egyetem szenátusa augusztus közepén döntött az orosz elnök díszpolgári címéről. Azzal indokolták, hogy a magyar mellett az orosz kormány is komoly szerepet szánt az intézménynek a Paks II. projektben, szakembereket fognak ott képezni. Amint híre ment a szenátus döntésének, az egyetem Facebook-oldalát ellepték a döntést elítélő, kritikus kommentek és a lepontozások. Az egyetem ezért egy idő után már  törölni kezdte a negatív kommenteket , leállította az értékelés lehetőségét, sőt kommentelőket tiltott le. (persze akik értékelni akarták az egyetemet, azok megtalálták a módját ) A Népszava alapján reggel írtuk meg , hogy Putyin valószínűleg jövő év első felében újra Magyarországra érkezik, hogy átvegye a díszpolgári címet.

Frissítés!

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nyílt levélben ismerteti az álláspontját, mely szerint Putyin egyetemi díszpolgári kinevezése nemcsak elfogadhatatlan, de jogsértő is. 

  • A Debreceni Egyetem közintézmény, amely csak az alkotmányos alapértékek tiszteletben tartásával hozhat döntést: az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését semmilyen módon nem támogathatja, nem pártolhatja.
  • A szenátus döntései nem sérthetik és nem veszélyeztethetik az egyetemi autonómiát, az egyetem vezetése nem hozhat olyan döntést, amelynek célja, hogy a kormány politikai érdekeit kiszolgálja.

A teljes szöveg itt olvasható.