Hétfőn sztrájkolnak a fogorvosok

2017.08.31. 09:00

Előrelépés híján nem marad el a fogorvosok demonstrációja, hétfőn csak a sürgős eseteket látják el a közfinanszírozott rendeléseken - írja a NépszavaA bajok tolmácsolásán kívül ugyanis nem ígért többet az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán tegnap amikor újra tárgyalt Hermann Péterrel, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának vezetőjével. 

Az államtitkár és a kamara vezetője legutóbb egy hete egyeztetett, mert ez a szakterület rendre kimarad a béremelésből, a praxis-díjak rendezéséből. Kamarai számítások szerint mára 24 milliárd forint hiányzik az ágazatból, ezért hónapok óta kérik a kormánytól: emelje a körzetekre, a kezelésekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi átlagosan 800 ezer forintból nem gazdálkodható ki a praxisok működtetése, de a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem.

Nyomatékul szeptember első napjaiban ezer körzetben munkalassító akciót szerveznek ezalatt csak sürgősségi ellátást végeznek majd.

A kamara vezetője a találkozó után elmondta a Népszavának, hogy ő azt kérte, a háziorvosokhoz hasonló támogatást és életpályamodellt biztosítson a kormány a fogorvosoknak is.