Szilvia
5 °C
16 °C

Magyarok is segítenek Texasban

2017.09.03. 09:18 Módosítva: 2017-09-03 09:20:31

Szombattól magyar segélymunkások is részt vesznek a mentésben a Harvey vihar sújtotta térségben Texasban – írja az MTI.

A Baptista Szeretetszolgálat három fős csapata szombat este csatlakozott a Mexikói-öböl partjától nem messze fekvő Nederland nevű településen a Rescue24 észak-karolinai baptista egységéhez. A magyarok és az amerikaiak vasárnap közösen állítanak fel mobil konyhát és tisztálkodást segítő bázist. Az Észak-Karolinából érkező, több kamionból álló, önkéntesek által üzemeltetett komplex humanitárius konvoj olyan helyen is üzemelhető, ahol összeomlott az infrastruktúra.

A segélycsapat így már hétfőtől napi negyvenezer adag meleg ételt készít, a hozzájuk forduló rászorulók zuhanyozhatnak és igénybe vehetik a gyorsmosodát is. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója - akinek a mostani a hatvanadik nemzetközi bevetése - az MTI-nek elmondta: 2005 óta a magyar és az amerikai humanitárius segélymunkásoknak és szakembereknek ez a negyedik közös akciójuk az Egyesült Államokban. Minden alkalommal viharok pusztítása után siettek az áldozatok segítségére, ott voltak 2005-ben a Louisianát sújtó Katrina, majd a 2012 októberében a keleti parton végigsöprő Sandy és a 2016 őszén Floridára lecsapó Matthew hurrikán pusztításainak helyszínein is.

A Harvey hurrikán óriási pusztítást végzett Texasban, Donald Trump összesen közel 8 milliárd dollárt (2000 milliárd forintot) kért a Kongresszustól a helyreállításai munkálatokra. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?