Újabb emlékművet rongáltak meg Sopronban

2017.09.05. 15:12
Fehér festékkel öntötték le az 1956-os emlékművet. A soproni önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség rongálás miatt nyomoz.

Megrongálták a soproni Széchenyi téren található 1956-os emlékművet ismeretlenek, írja az MTI. A soproni önkormányzat kedden közölte: vélhetően az éjjeli órákban öntötték le fehér festékkel a belvárosban található emlékművet.

Az önkormányzat közleménye szerint

mélységesen elítélik az emlékmű meggyalázását. A városban eddig sem lehetett, és ezután sem lehet büntetlenül emlékműgyalázást elkövetni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt nyomoz. Ennél több információt - a balfi rongáláshoz hasonlóan - a nyomozás érdekeire hivatkozással nem közöltek.

Az '56-os emlékművet az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából avatta fel tavaly. Borza Teréz szobrászművész alkotásán a kőtömb mindkét oldalán békés emberek bevésett alakjai láthatók, és lyukak, amik a környékbeli drámai sortüzeket szimbolizálják.

Mint ismert, augusztus végén ismeretlenek megrongálták Sopronban a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesét is, amely a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosoknak állít emléket. A soprtoni önkormányzat 200 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval tud szolgálni a rongálásról.