Kúria: Nem lehet bilincset rakni valakire, ha együttműködik

2017.09.05. 13:57

A Kúria hatályon kívül helyezte a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletét, és kimondta,

nem jogos a bilincs használata, ha az előállított együttműködő, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy szökni akarna vagy ellenszegülne. A bilincselés ez esetben a Kúria szerint akkor sem jogszerű, ha csak egyetlen rendőr intézkedik. A kényszerítő eszköz alaptalan, mindössze megelőző jellegű használata az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával is szembemegy.

A Kúriához az Utcajogász fordult azt követően, hogy hajléktalan ügyfelét egy önkényes beköltözés miatt 2015-ben az intézkedő rendőr annak ellenére megbilincselte, hogy a férfi semmilyen ellenszegülést, szökési hajlandóságot nem tanúsított, sőt még a rendőrség is elismerte, hogy végig együttműködő maradt. A férfit bilincsben vitték be a fogdára, ahol 72 óráig őrizetben tartották. A bíróság végül az önkényes beköltözés miatt figyelmeztetést szabott ki rá.

Az Utcajogász sajtóközleménye szerint a Kúria döntése iránymutató lehet a rendőri gyakorlatra, és visszaszoríthatja a rendőrségi kényszerítő eszközök aránytalan és szükségtelen használatát.