Szijjártó a kvótaítéletről: A csata most kezdődik

O5A1531
2017.09.06. 12:02
Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja a magyar kormány az Európai Bíróság szerdai kvótaítéletét. Szijjártó Péter kijelentette, hogy szerinte a politika megerőszakolta a jogot, a magyar kormány nem fogad be semmilyen bevándorlót kvóta alapján, és harcolni fog. Trócsányi László azt mondta, Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll.

"Az Európai Bíróság ítélete felháborító és egyúttal felelőtlen is, veszélyezteti egész Európa biztonságát és jövőjét, és mindenképpen ellentétes az európai nemzetek érdekeivel" - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország számára negatív kvótaítéletre a Trócsányi László igazságügyi miniszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó szerint politikai döntés eredménye az ítélet, nem jogi, nem szakmai döntés született

a politika megerőszakolta a jogot és az európai értékeket.

A miniszter szerint az ítélet "nyíltan legitimálja az Európai Bizottság joghatóságát és hatalmát a tagállamok helyett és felett, ami elfogadhatatlan, mert semmiféle hatalma nem lehet a nemzetek felett".

Szijjártó: Harcolni fogunk!

A döntés teljes mértékben elfogadhatatlan!

- mondta a miniszter, aki mindenkit biztosított, hogy a kormány megvédi az ország biztonságát. Amennyiben továbbra is erőlteti az Európai Bizottság a kvótát és "bevándorlókat akar idetelepíteni, harcolni fogunk továbbra is".

Az igaza csata csak most kezdődik!

 "Bevándorlókat ezen kvóta alapján nem vagyunk hajlandók befogadni" - mondta Szijjártó, aki azt ígérte minden jogorvoslatot ki fog használni a kormány, de konkrétan nem nevezte meg, mire gondol.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a bírósági döntés semmilyen kényszerbe nem hozza a magyar kormányt, senkit nem kell befogadni, "végrehajtási kényszerünk nincs". A miniszter szerint a döntés arról szól, hogy a kvótáról szóló belügyminiszteri tanács döntése jogszerű volt. Vagyis az Európai Bizottságnál pattog a labda, hogy mit lép erre.

Az előttünk álló "csatában" a V4-ek szolidaritására számít a kormány, Szijjártónak múlt héten a cseh és a szlovák kollégája is azt mondta, hogy támogatja a további harcot. Ugyanakkor a szlovák kormány most más szellemben reagált a döntésre, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt mondta : a szlovák kormány tudomásul veszi, tiszteletben tartja, részleteiben áttanulmányozza az Európai Bíróság ítéletét, és ezt követően foglal állást. 

Trócsányi: Tökéletesen más ítéletet is hozhattak volna

Trócsányi László azt mondta, Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll. Az igazságügyi miniszter arról beszélt, sajnálja, hogy a testület figyelmen kívül hagyta "Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit".

Szerint a döntés megbontotta az Európai Unió (EU) intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. Holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia - mondta.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bíróság érvelése nem meggyőző, és az "európai mainstream" alátámasztását szolgálja. "Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna".

A magyar és a szlovák keresetet is elutasították

Szerdán hozott ítéletet az Európai Bíróság az úgynevezett kvótaperben, és elutasította a magyar és a szlovák kormány keresetét. Az Európai Bíróság döntése szerint tehát Magyarországnak igenis be kell fogadni 1294 menekültet, és itt elbírálnia a menedékkérelmüket.

A pert Magyarország és Szlovákia indította az Európai Tanács 2015. szeptemberi, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozata ellen.

A kvótadöntés szerint  Magyarországnak 1294 menedékkérelmet kellett volna elbírálnia a görögök és az olaszok helyett. Ez utóbbi döntésen akadt ki a magyar vezetés, és pert indított ellene az Európai Bíróságon. 

A keresetben a magyar kormány tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérte a tanácsi határozat, vagy legalábbis azon rész megsemmisítését, amely szerint Magyarországnak mindössze 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból. Ezt utasította most el az Európai Bíróság.

(Borítókép: Szíjjártó Péter és Trócsányi László az Országház Vadásztermében tartott sajtótéjékoztatón 2017. szeptember 6-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)