Kósa Lajos miniszter lesz

D KOS20161212028
2017.09.07. 14:43 Módosítva: 2017.09.07. 15:53

Szeptember 13. és 15. között kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz Velencén, ahol a 24.hu információi szerint Kósa Lajos helyett várhatóan Gulyás Gergelyt választják meg frakcióvezetőnek. 

Gulyás a 24.hu-nak azt mondta, hogy „ilyen típusú személyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök dönt, és most Kósa Lajosnak hívják a frakcióvezetőt”. Mi is kerestük a Fidesz alelnökét, de egyelőre ki van kapcsolva a telefonja. 

Kósa a Hvg.hu-nak megerősítette, hogy a kihelyezett frakcióülésen lemond pozíciójáról. Kósa azt mondta a lapnak, hogy ha rajta múlt volna, még száz évig vezette volna a frakciót. A politikus azt is elismerte, hogy a jövőben a Modern Városok Programért fog felelni, de nem kormánybiztosként, hanem tárca nélküli miniszterként. 

Kósa szerint a miniszterség előrelépés, a kormánybiztosi poszt nem lett volna az. Kósa két éve lett a kormánypárt frakcióvezetője, Rogán Antalt váltotta a poszton. 

Nagyon fontos Orbánnak a kampányban

Mielőtt Kósa megerősítette volna a kinevezését, a 24.hu azt írta, hogy kormánybiztosként felelhet majd a Modern Városok Programért. Az információ először az Atv.hu írta meg nyáron, a portál azzal magyarázta Kósa lehetséges kormánybiztosi kinevezését, hogy Orbánnak szüksége van egy tapasztalt politikusra, aki a választások előtt végigjárja a megyei jogú városokat,

„segítse a párt kampányát, illetve annak minimalizálását, hogy jövő tavasszal a parlamenti választásokon nagyvárosokban, megyei jogú városokban mandátumot veszítsen a Fidesz”.

A Modern Városok Program egyelőre nem halad gőzerővel, a projektek állásáról legutóbb itt írtunk részletesen. Ígéretből rengeteg, eredményből eddig annál kevesebb van. 

Lázár újságírói kérdésre a kormányinfón azt mondta (szintén még Kósa nyilatkozata előtt): „Az, hogy ki miniszter, ki nem, miniszterelnöki hatáskör. Ilyen döntés még nem született, hogy fog-e azt nem tudom.” Lázár válasza azért volt érdekes, mert az újságírói felvetés úgy szólt, hogy Kósa kormánybiztos lehet, nem pedig miniszter. Pár hónappal ezelőtt az is felmerült, hogy Kósa akár önkormányzatokért felelős miniszter is lehet. 

Egy másik újságírói kérdésre Lázár azt mondta a kormányinfón, hogy 

Kósa Lajos kiváló frakcióvezető, ahogy kiváló polgármester is volt. Ha Orbán Viktor a választás előtt vagy a választás után arra kéri Kósa Lajost, hogy legyen a kormány tagja, azt én jó döntésnek tartanám. Nagy tisztelője vagyok Kósa Lajosnak.

Kósa Lajos szerdán még a Fidesz frakcióvezetőjeként tartott sajtótájékoztatót, csütörtök reggel azonban nem jelent meg az ATV stúdiójában egy előre egyeztetett interjún. Később bocsánatot kért, és azt ígérte, másik időpontban bemegy. 

Felkészül Hende Csaba és Németh Szilárd

A kormánypárti Magyar Idők úgy értesült, ha Kósa Lajos utódja a Fidesz parlamenti frakciója élén Gulyás Gergely lesz, akkor utóbbit a törvényalkotási bizottság elnöki posztján Hende Csaba követheti. A távozó frakcióvezető azt mondta az MTI-nek, hogy  javaslata szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának élén frakciótársa, Németh Szilárd kövesse őt.

(Borítókép: Kósa Lajos, a Fidesze frakcióvezetője és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. december 12-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)  • Tippek
  • Bankszámla