Árpád
-2 °C
3 °C

Szijjártó: Kilenc magyar rekedt a hurrikán által letarolt karibi térségben

2017.09.11. 11:28 Módosítva: 2017-09-11 11:36:55

Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén kilenc magyar rekedt, akik közvetlenül vagy családtagjaikon keresztül segítséget kértek a magyar kormánytól. 

Mint mondta, alapvetően párokról van szó, akik rövidebb-hosszabb ideje a karibi térségben élnek, de el akarnak jönni, „ezért kötelességünk, hogy segítséget nyújtsunk a számukra”. Mint mondta, innen nehéz megítélni, hogy mennyire voltak felkészülve a hatóságok a pusztításra, de a szigetet letarolta a hurrikán, sem az infrastruktúra, sem a kommunikáció nem nagyon állt helyre, eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt.

Szijjártó szerint a szigeten egyelőre az amerikai és a holland állampolgárok evakuálását készítik elő. A sziget északi része francia, déli része pedig holland fennhatóság alá tartozik.

A magyar kormány a holland külüggyel egyeztet a magyar állampolgárok kimenekítésére, ennek érdekében utasítást adott arra, hogy Dominikán béreljenek ki egy repülőgépet, de kapcsolatban állnak egy amerikai hajóval is.

Mint mondta, a tiszteletbeli konzul sokat dolgozik a helyzet megoldásán.

A Saint Martin-sziget a Kis-Antillák, azon belül a Szélcsendes-szigetek szigetcsoportban, Puerto Ricótól mintegy 300 km-re keletre fekszik. A 24.hu szombati cikke szerint a kilenc magyarból, aki segítséget kért a kormánytól az egyik Kovács Katalin és családja volt, akik a szigeten nyaralnak. Elmondásuk szerint az Irma hurrikán használhatatlanná tette a repteret, a hatóságok tehetetlenek, a szigeten fosztogatások kezdődtek.

A karibi szigetvilágot múlt csütörtökön érte el az Irma hurrikán, Antigua és Barbuda szigetén az épületek 90, Saint Martinon az épületek 95 százaléka megrongálódott, nincs áram és ivóvíz sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?