Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vaja helyett Bajára is indított mentőt a 112-es segélyhívó

D  MI20150402001
2017.09.11. 20:30 Módosítva: 2017-09-11 20:30:47

Nem befolyásolta a mentést, hogy a 112-es segélyhívó operátora a múlt hét szerdán nemcsak Vajára, de az onnan 500 kilométerre lévő Bajára is indított mentőt egy beteghez, írja a Szon.hu az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott válasz alapján. 

Múlt hét szerdán a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Vaján a háziorvosi rendelőben lett rosszul egy 29 éves nő. A lap azt írja: a zonnal megkezdték az újraélesztését, majd a mentők is mindent megtettek, de már nem tudták megmenteni az életét.

Később kiderült, hogy a nő rosszulléte miatt több hívás is érkezett a segélyhívó központba, és az operátor nemcsak Vajára, de a Bács-Kiskun megyei Bajára is indított mentőt. Ez onnan derült ki, hogy Bajára a mentők előbb értek ki, de miután nem találtak beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak, közben Vajáról is többször sürgették a segítséget, írja a lap.

Szemtanúk szerint ugyanakkor a mentők időben kiértek Vajára is, és hiába végezték profin a dolgukat, már nem tudták megmenteni a fiatal nőt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapnak azt írta: az esettel kapcsolatban összesen négy bejelentés érkezett a hívásfogadó központba.

Az első bejelentés a 112-es segélyhívó számra szeptember 6-án 8 óra 28 perckor érkezett Vajáról. A hívásfogadó operátor térképen is ellenőrizte a címet, majd az adatlapot 8:29-kor továbbította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mentésirányítási Központba. Az operátor 8:31-kor telefonon is hívta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mentésirányítási Központot. A mentők 8 óra 41 perckor, tehát a hívás fogadása után 13 perccel megérkeztek a vajai orvosi rendelőhöz. Az operátor itt nem követett el hibát.

Az első hívás után azonban még három másik hívás is érkezett a 112-re szintén a vajai orvosi rendelőből. Ezek közül kettőben hibát követett el az operátor, mert Bajára indított mentőt, de ennek a mentésre már nem volt hatása, áll az ORFK válaszában. A hibázó operátorok esetében a munkáltató teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Nemrég írtunk arról, hogy hamarosan az egész országból a 112-es segélyhívó rendszer szombathelyi vagy miskolci országos központjába futnak be a hívások akkor is, ha mentőre van szükség. Az átállás miatt többen attól tartanak, hogy a helyismeret hiánya miatt nagyobb lesz a tévedés lehetősége.  

Idén már megtörtént , hogy  a központi segélyhívó operátorának hibájából a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők egy traktorbalesethez.   A rendszer védelmezői szerint ugyanakkor az új rendszer rögzíti a telefonáló helyadatait is, így jobban kizárható a hibás riasztás.