Kocsis Máté szerint hajmeresztő, hogy kiemelt kormányprojekt keretében autópályát terveztek a kiserdő helyére

2017.09.14. 15:56 Módosítva: 2017.09.14. 16:02

Miután ma több helyen is megjelent, hogy egy kiemelt állami beruházás keretében hatalmas erdőirtást terveznek a budapesti kiserdőben, az érintett terület egyik polgármestere, Kocsis Máté harcias Facebook-posztban reagált.

"Nyáron nyilvánosságra került az az elképzelés, miszerint az épülő Galvani híd folytatásaként kétszer kétsávos utat építenének a ferencvárosi kiserdő helyére (is).

Az csak a kisebbik probléma, hogy a megálmodók a legelején elfelejtették az ötletről megkérdezni a érintett polgármestereket, választott képviselőket, továbbá Budapest főpolgármesterét is.

- írta Kocsis. Szavai azért érdekesek, mert a "megálmodók" kifejezéssel ügyesen elkeni, hogy itt valójában egy kiemelt állami beruházásról van szó, amelynek menetét két kormányhatározat is szabályozza. Igaz, a konkrét tervet, hogy a tervezett autót a Kiserdőn keresztül vezessen már nem a kormány, hanem a Nemzeti Instrastruktúrafejlesztő Zrt. készítette. 

A kisebbik gond után Kocsis rátért a nagyobbikra: hajmeresztőnek tartja az erdőirtást. "A nagyobb gond azonban az, hogy az egész elképzelés hajmeresztő. Tönkre tenné több tízezer környékbeli ember életét, környezetét, és felszámolnának Pesten egy olyan 22 hektáros zöldfelületet, melynek a pótlását, kiváltását sem lehet megoldani sehol máshol" - írta. 

Kocsis állítja, hogy ő és Bácskai János polgármestertársa az elmúlt hetekben sokat dolgoztak a projekt leállításán. Levélben fordult Fürjes Balázs kormánybiztoshoz, akitől kérte a tervezés haladéktalan beruházását, és azt is, hogy a szeptember 20-i tervzsűrin nyilvánítsák eredménytelennek a tervpályázatot. 

Biztosított az együttműködéséről, így akár hat nap múlva pont kerülhet az ügy végére. A jövőben más megoldásról kell egyeztetést kezdeményezni, mert a kiserdő marad

- írta Kocsis Máté. 

Az ügyben még biztosan lesznek fejlemények, az eddigiekről szóló összefoglalónkat itt olvashatják