Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Ombudsman: Nem kaptak megfelelő oktatást a sajátos nevelési igényű diákok

2017.09.14. 13:10

Mulasztásokat és jogsértő gyakorlatokat tárt fel az alapvető jogok biztosa a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésében. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jelentésében kiemelte a szakemberhiányt, az iskolába jutás ellehetetlenülését és azt, hogy "kézbesítőnek" kérték meg a szülőket. Székely László az emberi erőforrások miniszteréhez és a Klebelsberg Központ elnökéhez fordult, írja az MTI.

A Székely Lászlóhoz forduló szülők azt sérelmezték, hogy sajátos nevelési igényű gyermekeik nem kapták meg a szakértői bizottság szakvéleményében meghatározott fejlesztő nevelést, oktatást. Az ombudsman öt panaszügyből kettőben feltárta, hogy a sajátos nevelési igényű, integrált oktatásra jogosult tanulók a logopédus, pszichológus hiánya miatt nem jutottak hozzá a szakvélemény szerinti ellátáshoz. Megállapította, hogy ez sérti az érintett gyermekek jogát a védelemhez és a gondoskodáshoz.

Olyan szülő is volt, akit közreműködésre kértek: juttassa el a szakértői bizottság szakértői véleményét a tanuló iskolájába. Ez a biztos szerint komoly aggályokat vet fel, ugyanis lehetséges, hogy a dokumentum nem vagy nem időben jut el a címzetthez.

A jelentés kitér arra, hogy két esetben is akadályozott volt a sajátos nevelési igényű, fogyatékossággal élő diákok eljutása a szakértői véleményben kijelölt iskolába. Székely László megállapította, hogy az intézménynek kötelessége felvenni a tanulót,  az iskola fenntartójának feladata az utaztatás megszervezése és költségeinek viselése. Súlyos problémának nevezte, hogy a fenntartóknak erre nincs pénze. 

A jelentés szerint a hiányzó feltételek egyaránt sértik az oktatáshoz való jogot, valamint az esélyegyenlőség és a gyermekek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét.

Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterénél azt kezdeményezve, hogy tegye meg a problémák megoldásához szükséges intézkedéseket. A Klebelsberg Központ elnökét arra kérte fel: oldja meg, hogy valamennyi sajátos nevelési igényű gyermek megkapja a szakértői véleményben rögzített ellátást. Az ombudsman kezdeményezte azt is, hogy a szakértői bizottságok a szakértői véleményeket minden esetben közvetlenül küldjék meg a kijelölt köznevelési intézményeknek.