Vencel
13 °C
23 °C

Aláírásgyűjtéssel kényszerítenének ki új választást Pécsen

2017.09.15. 14:11

Kampány indít az MSZP, hogy új helyhatósági választásokat írjanak ki Pécsen, ahol Páva Zsolt polgármester 7,5 milliárd forint hiányt halmozott fel azután, hogy a kormány egyszer már lenullázta a város adósságát.

Tóth Bertalan pécsi sajtótájékoztatóján az önkormányzat költségvetésében keletkezett hiányra utalva kijelentette: vállalnia kell a felelősséget a fideszes városvezetésnek, egyúttal a mostaninál "sokkal komolyabb vezetésre és tervekre van szükség".

A képviselő-testület feloszlatása és új helyhatósági választások kiírása érdekében a hétvégén induló és az év végéig tartó kampányban aláírásokat gyűjtenek és közvetlenül kommunikálni akarnak a polgárokkal a kialakult helyzetről - hangzott el.

Az aláírásgyűjtéssel összefüggésben a politikus azt mondta, hogy mivel helyi népszavazást kiírni nem lehet, a kezdeményezéssel az önkormányzatra szeretnének nyomást gyakorolni. "Elfogadhatatlan, hogy különböző jogilag értelmezhetetlen és illegitim bizottságokat hoznak létre"- reagált Tóth Bertalan az elmúlt hetek fejleményeire majd azt hangsúlyozta, hogy "a gyámság alá helyezett polgármester" és a városvezetés teljesen alkalmatlan a problémák megoldására.

Hiába fizették ki az adósságokat

A politikus felidézte, hogy 2013-ban a kormány átvállalta az önkormányzat adósságát, majd úgy folytatta: Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester 2015-ös nyilatkozta szerint akkor rendben volt a város a költségvetése. Jelenleg pedig "általuk is elismerten" 7,5 milliárd forint a hiány - tette hozzá.

Lapunk részletes cikkben mutatta be a pécsi helyzetet.

A frakcióvezető közölte azt is, hogy a pécsi önkormányzat a helyi adók emelésével és a Pécs-pogányi repülőtér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) részére történő eladásával kíván plusz bevételekre szert tenni. "Vannak olyan hírek, amelyek szerint a pécsi önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésére készül" - fogalmazott a politikus.

Tóth Bertalan elfogadhatatlan és átgondolatlan megoldásnak nevezte, hogy az önkormányzat éppen azon belvárosi ingatlanjainak értékesítésére készül, amelyek "termelnek, hasznot hoznak".