Ismét miniszteri biztossá nevezték ki az V. kerületi alpolgármestert

2017.09.15. 18:29

Megjelent egy elsőre visszafogottan érdekes és meglehetősen ártatlannak tűnő információ a pénteki Magyar Közlönyben:

"2017. szeptember 1. napjától 2018. február 28. napjáig a 80. életévüket betöltött személyek esetében a szociális alapszolgáltatások infokommunikációs fejlesztését célzó tudományos kutatás és országos modellprogram kidolgozására, valamint bevezetésére Jeneiné dr. Rubovszky Csillát miniszteri biztossá nevezem ki" - írta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. 

Magyarul ősz óta Ruboszky Csilla feladata, hogy kidolgozzon egy tudományosan megalapozott programot, amely a 80 évén idősebbeket közelebb hozza a mai világ technológiáihoz. 

Bár a feladat szép, van ezzel némi probléma: 

  • Rubovszky Csilla az V. kerület alpolgármestere.
  • A hatályos törvények szerint az önkormányzati képviselőség összeférhetetlen minden olyan tisztséggel, amelyet a kormánytól vagy annak egyik tagjától kapna. Rubovszky pedig az említett tisztségét Seszták Mikóstól kapja.
  • Rubovszkyt nem először nevezi ki Seszták erre a posztra, már 2015 nyarán is ugyanezért az ügyért felelős miniszteri biztos lett

Igaz, az NFM 2015-ös közlése szerint Rubovszky sem díjazást, sem egyéb juttatást nem kap a munkájáért, amit még a minisztériumi titkárság sem segít - írta akkor a 444. Vagyis az V. kerületi alpolgármester ingyen, lényegében társadalmi munkában felelős egy olyan programért, amely nyilvánvalóan nem egyemberes feladat, és némi szakértelem sem hiányozna hozzá. 

Rubovszky Csilla miniszteri biztos az unokás trükkös csalások megelőzésére készített promóciós anyag bemutatóján a Belgrád rakparton lévő idősek klubjában 2017. július 28-án
Rubovszky Csilla miniszteri biztos az unokás trükkös csalások megelőzésére készített promóciós anyag bemutatóján a Belgrád rakparton lévő idősek klubjában 2017. július 28-án
Fotó: Soós Lajos

Az NFM szerint egyébként Ruboszky miniszteri biztossága azért nem összeférhetetlen az alpolgármesterségével, mert tudományos tevékenységet végez. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben ugyanis az áll, hogy „ha ezen megbízatás keretében tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet lát el, illetve nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll”.

Rubovszky Csilla végzettségét tekintve jogász valamint szociálpolitikus. A bőségesen kitöltött Wikipédia-oldala szerint jelenleg az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológiai Doktori Iskola PHD hallgatója. A felsorolt publikációi között nem találni olyan témát, aminek akár csak távolról is köze lenne az idősek infokommunikációjához, de persze ettől még simán lehet a terület szakértője. 

Rubovszky a minisztériumnak végzett tudományos tevékenységéről egyébként ebben az interjúban számolt be: