Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Botka lépéskényszerbe hozza a kis pártokat

17074912 75166ea53a800d43e5ce87844efd0ed5 o
2017.09.15. 08:13
A különböző kis pártokból válogatta ki csapatát Botka László, aki szombaton be is mutatja ezeket a politikusokat. A színes névsorban DK-s nincsen, Botka Gyurcsányt továbbra sem akarja listán látni, legfeljebb egyéni körzetet adna neki. Hogy áll most az ellenzék?

Nagyjából nyolc hónappal a parlamenti választások előtt még mindig nem tudjuk, milyen konstrukcióban áll ki a Fidesz ellen az ellenzék. Néhány dolog tűnik biztosnak a nyilatkozatok, a pártbeli döntések és a politikai realitás alapján. Nagyon röviden:

 • a Jobbik Vona Gáborral külön indul, és bár Vona az utóbbi időkben a baloldali szavazóknak kedves szólamokra is rákezdett, a baloldali pártokkal semmilyen együttműködésre nem hajlandó. Ezt az MSZP és a DK vezetői is elutasítják.
 • Nem lesz teljes (Jobbik nélküli) összefogás sem: önálló indulásról, és saját miniszterelnök-jelöltről döntött a Momentum és az LMP is.
 • A kisebb pártokból álló úgynevezett új pólus sem lesz. A Momentum és az LMP is nemet mondott Juhász Péter Együtt-elnök ajánlatára.
 • A Botka László és Gyurcsány Ferenc közötti összefogás kizárt - legalábbis politikai arcvesztés nélkül, így a közös MSZP-DK indulásnak minimális most a valószínűsége. Bár mindkét pártban arról beszélnek, hogy valamilyen együttműködés lesz a két párt között az egyéni körzetek szintjén.

Így állunk tehát az őszi parlamenti, politikai évad kezdetén, és jelenleg nem látszik, hogy oldódhatna meg a helyzet, milyen történés tudná valamely párt, politikus vagy politikai stratégia javára billenteni a mérleget az ellenzéki oldalon.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje erre tesz egy kísérletet szombaton, amikor évadnyitó rendezvényén a politikai programja mellett bemutatja szövetségeseit is. Egy olyan csapatot ültet majd az első sorba, amely a különböző kisebb pártok politikusaiból áll. A tervek szerint többek között a következő politikusok, szakértők állnak (illetve ülnek) majd ki Botka mellett szombaton, a szegedi polgármester elmondása szerint legalábbis ők ígérték neki a részvételüket:

 • Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és miniszterelnök-jelöltje,
 • Komáromi Zoltán, az Együtt egészségpolitikusa, országos tanácsának alelnöke,
 • Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa, korábbi SZDSZ-es képviselő,
 • Büttl Ferenc közgazdász, a Párbeszéd politikusa (Büttl később kérte, hogy tüntessük fel, emellett egyetemi oktató, volt LMP gazdaságpolitikai tanácsadó, és a Párbeszédnek ugyan tagja, de nem tartja magát a párt politikusának),
 • Ács Sándorné,a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egyik alapítója, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja,
 • Andor László volt EU-biztos.

A névsor annyiban nem meglepő, hogy Szent-Iványin kívül Botka szegedi értelmiségi találkozóján is mindannyian felbukkantak. Mostani kiállásuk Botka mellett azonban szükségszerűen elindít egy politikai folyamatot: a kisebb pártoknak lépniük kell ezek után.

A Párbeszéd, az Együtt és a Liberálisok vezetésének is döntenie kell:

kizárják a Botka mellett kiálló politikusokat, vagy a pártjukkal Botka mellé állnak, és beleállnak valamilyen összefogásba. 

Információnk szerint az egyes pártoknál eltérő folyamatokat indíthat el ez a szombat. Az Együtt például csak egyéni körzetek szintjén lenne hajlandó együttmükődni Botkával és az MSZP-vel, erre kötelezi a pártvezetést a küldöttgyűlési határozatuk is.

A Párbeszédnél viszont már nem zárják ki a teljes összefogást sem: vagyis a közös listát és jelölteket az MSZP-vel (így mindkét párt logója felkerülhet a szavazólapra). Erről még nincsenek formális döntések, de szombat után a kisebb pártok vezetői lépéskényszerbe kerülhetnek. Hiszen politikailag nehezen tartható helyzet, hogy egy párt politikusai egy másik párt vezetőjének programját írják.

Többen ugyanis nemcsak a jelenlétükkel támogatják Botkát, hanem a miniszterelnök-jelölt választási programját is segítik kidolgozni. Komáromi például az egészségügyi, Büttl a gazdasági, Szent-Iványi pedig a külügyi területért felel majd. (Komárom és Büttl az MSZP évadnyitó frakcióülésére is elment.)

Botka szeptember végén hirdeti, kik felelnek az egyes témákért- az MSZP-ből is lesznek felelősök, Hiller István az oktatási, Gőgös Zoltán pedig a meződgazdasági témákért például -, ám ezt következetesen nem árnyékkormánynak hívja majd Botka, mondván ő valódi kormány alakítására készül.

És Gyurcsánnyal mi lesz?

Botka szövetségeseinek listáján feltűnően nem szerepelnek DK-sok. Ez nem csoda, hiszen Botka László és Gyurcsány Ferenc DK-elnök kapcsolata korántsem nevezhető rózsásnak. A két vezető leegyszerűsítve a következő állásponton van:

 • Botka egy nagy választási listát szeretne, ezen szívesen látná a DK-sokat is, de Gyurcsány nélkül, aki szerinte "tehertétel a baloldalnak".
 • Gyurcsány DK-ja viszont épp most tart arról borítékolható eredményű pártszavazást, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem képzelhető el semmilyen együttműködés: nem áldozzák be a pártelnöküket.
 • Gyurcsány javaslata, hogy legyen külön MSZP- és DK-lista, és csak a 106 körzetben legyen koordináció a két párt között.
 • A koordinált indulás viszont Botkának elfogadhatatlan, szerinte ezzel azt üzenik a választóknak, hogy beletörődtek a vereségbe, és csak a körzeteket osztogatják el maguk között. Az országos lista állításához ugyanis legalább 27 választókerületben önálló jelöltet kell indítani, közös jelöltek a töredékszavazatok optimalizálása miatt nem lehetnek. (Választástechnikailag elképzelhető, hogy 27 körzetben egymás ellen indul az MSZP és a DK, ezzel lemondva ezekeről, és a többiben csak egyik vagy másik állít jelöltet. De az is megoldás, ha úgy osztják el a 106 körzetet, hogy mindenkinek jusson 27.)
 • Botka a DK-val azért nem szeretne koordinált indulást, mert szerinte Gyurcsányék csak azokat a szocialista szavazókat tudják megnyerni, akiket az MSZP amúgy is meg tud. A koordináció szerinte nem hoz plusz szavazatokat, csak bonyolítja a rendszert.
 • Botka maximum az LMP-vel látná értelmét egy koordinált indulásnak, például a szekszárdi körzetben simán tudná támogatni az MSZP Hadházy Ákos LMP-s társelnököt, esetleg Ikotity Istvánt Baján. (Erről beszélt Hiller István választmányi elnök is a Heti Válasznak, hogy az esélyesebb LMP-s jelölt javára visszaléphet a szocialista induló.) Ehhez a koordinációhoz azonban kell az LMP is, amely viszont jelenleg elutasít mindenféle együttműködést.

A két vezető ezzel egy megoldhatatlan helyzetbe kormányozta a két pártot. A kiút nem látszik, bár pár nappal ezelőtt születtek próbálkozások a helyzet megoldására. Például a budapesti szocialista kampányért felelős Tóth József angyalföldi polgármester elkezdte szervezni a fővárosi együttműködést, de Gyurcsányék visszautasították - a volt miniszterelnök nyilvánosan kijelentette, hogy csak vele lehet tárgylni és csak az összes körzetről. Itt tehát egyelőre megállt ez a történet.

Botka korábban megpendítette, hogy

a helyzet megoldása lenne, ha Gyurcsány Ferenc nem szerepelne semmilyen listán, hanem egyéni körzetben indulna.

Szerinte senki nem szólhatna egy szót sem, ha közvetlenül egy választókerületből küldenék a parlamentbe a volt miniszterelnököt. Gyurcsány azonban ezt nyilvánosan elutasította, hiszen ő nem egy körzetet, hanem pártelnökként az összes szavazóját szeretné képviselni.

Az előzőekből tehát az következik, hogy a Botka-Gyurcsány/MSZP-DK konfliktusnak nincs közel a megoldása. Arra számíthatunk, hogy még jó pár hónapig megy az üzengetés háttérben/közleményekben/Facebookon, és nem látunk tisztábban, milyen konstrukcióban áll fel a baloldal.

Pedig a téttel minden szereplő tisztában van: ha az összes párt külön listával és jelöltekkel indul, szinte borítékolható Orbán Viktor kétharmada.

(Borítókép: Botka László hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett, miután az MSZP 2017. május 27-én tartott kongresszusán a küldöttek 96 százaláka támogatta. Fotó: Huszti István/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?