Ödön
1 °C
11 °C

Kilendült a Balaton a vihar miatt

2017.09.15. 15:14 Módosítva: 2017-09-15 15:58:00

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize - írja az Időkép.hu cikke. 

Tegnap Balatonmáriafürdő környékén a víz alacsonyabb volt, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben sok hajó oldalára dőlt, vagy felült a fenékre.

sandor1-leszaladtabalaton.png-2017-09-15-12-45-37.png
Fotó: Időkép.hu

Az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés - számolt be az Időképnek Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

73 cm-es vízlengést okozott a viharos szél

A hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a Balaton vizét a keleti medencébe, ilyenkor délnyugaton pár óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt tegnap is, az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott.

A csütörtök délelőtti MODIS műholdképen látszik, hogy erősen felkeveredett, barna a víz, kivéve a Tihanyi-félsziget szélárnyékát, ahol még viszonylag átlátszó (zöld), ez az állapot figyelhető meg a kompról készült fotón is.

sandor1-vizlengesmuhold.png-2017-09-15-12-44-56.png
Fotó: Időkép.hu

A legnagyobb kitérés idején, tegnap este 6-kor Keszthelyen extrém alacsony, +48 cmes vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, +121 cm-es árvizet, mindeközben a tó átlag vízállása +90 cm maradt.

A kilendülés mértéke így 73 centiméter, ami ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 cm-es kilendülést is mértek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?