Farkas Flórián volt sofőrje vette meg a tündérhegyi kórház egykori épületét

2017.09.16. 16:59 Módosítva: 2017.09.16. 19:02

Többszázmillió forintért vett egy állami árverésen egy budai ingatlant Farkas Flórián egykori sofőrje – írja Hírtv.hu.

A XII. kerületi Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztályának egykori épülete kikiáltási áron, 509 millió forintért kelt el. A 7460 négyzetméteres telken fekvő ingatlant Botlik Balázs cége, a Property Miracle Kft. vette meg. Ezt a céget két héttel az üzlet előtt alapították. A cég a 300 millió forintnyi önerő mellé a Matolcsy György unokatestvére által vezetett Növekedési és Hitelbanktól kapott 200 millió forintnyi jelzáloghitelt a vásárláshoz.

A Hír TV Célpont című műsora nem tudta elérni Botlikot, akiről azt lehet tudni, hogy volt már diszkója és építési vállalkozása is. A cég székhelyén a Hír TV-nek annyit árultak el, hogy Botlik Farkas Flórián sofőrje volt egy ideig.

A Tündérhegy néven ismert pszichoterápiás intézmény 2009-ig működött ebben a Szilassy út 6. szám alatt álló, egykor szebb időket megélt kastélyban. Az állam tehát hét évet ült rajta, aztán meghirdette árverésen. Az épület már rémes állapotban volt, de a pazar telek most sokat ér. 

A Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztályt 1979-ben alakította ki az akkori Egészségügyi Minisztérium a Szilassy út 6 sz. alatt fekvő, elhanyagolt állapotban lévő kis kórházban - írják a honlapjukon. Depressziósokat, pánikbetegeket, szorongásos zavarral, illetve fóbiával küzdőket kezeltek itt 2009-es bezárásáig. Korábban itt tüdő-elmeosztály működött, még korábban, pedig a dr Preisich gyermekszanatórium.

Preisich Kornél (1869–1955) korának neves gyermekorvosa, 1904-től a Szent László Kórház főorvosa volt, a Tanácsköztársaság alatt pedig igazgatója, ami miatt a későbbiekben állást nem kapott, viszont kiterjedt magánpraxist folytatott. A Zugligetben, a Tündérhegy oldalában 1906-1908 között épített villát megvásárolva, itt kezdte meg szanatóriumának működtetését, tüdőbeteg gyermekek számára. Ezt Preisich vezette több évtizeden keresztül.

A Blikk 2010-ben azt írta, annak idején felmerült, hogy az MNV ide költöztetné az akkori köztársasági elnököt, Sólyom Lászlót. Sólyom végül visszautasította ezt a többi ajánlattal együtt, mert szerinte túl sokba került volna felújítani.