A Fidesz is támogatná az ellenzék népszavazásának célját

2017.09.17. 14:42 Módosítva: 2017.09.17. 21:03

Megkezdődött vasárnap a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése, írja az MTI. Az ellenzék többsége mellett a Fidesz is támogatja az elévülési idő meghosszabbítását, csak be kéne nyújtani egy törvényjavaslatot az Országgyűlésben.

A népszavazást Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő kezdeményezte, aki az aláírásgyűjtés megkezdéséről a fővárosi Lehel téri piacon tartott sajtótájékoztatót a gyűjtést segítő szervezetek - a Párbeszéd, az Együtt, az LMP, az MSZP és a Momentum Mozgalom - képviselőivel. A kérdés úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

A kezdeményezőnek január 13-ig kell összegyűjtenie 120 ezer érvényes aláírást ahhoz, hogy a népszavazást ki kelljen írni.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke az aláírásgyűjtés hírére reagálva azt közölte, hogy a Fidesz is indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében, de ehhez nincs szükség aláírást gyűjteni. Gulyás Gergely szerint elég lenne, ha a témában népszavazást kezdeményező ellenzéki pártok bármelyik képviselője az Országgyűlésnek törvényjavaslatot nyújtana be erről, amit a Fidesz támogatna.