Ilyen is régen volt: 170 igen szavazattal fogadtak el egy törvénymódosítást

2017.09.19. 12:43 Módosítva: 2017.09.19. 15:09

Egységesen 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje - döntött kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a parlament.

A törvény rövid időn belül került a ház elé azt követően, hogy vasárnap népszavazási aláírásgyűjtés indult az ellenzéki pártok kezdeményezésére, majd Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotási alelnöke azt mondta, erre semmi szükség, bármikor megszavaznak egy ilyen törvénymódosító javaslatot.

A Jobbik kezdeményezésére benyújtott, házszabálytól eltérő gyorsasággal tárgyalt indítványt 170 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A módosítás a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba. A népszavazási kezdeményezésben ugyancsak a 12 éves elévülési idő szerepelt.

A népszavazási kezdeményezést támogató Momentum Mozgalom elnöke szerint

most már az aláírásokat sem kell összegyűjteni, mint a Nolimpiánál, hamarabb megfutamodott a hatalom.

A mozgalom egyébként új kezdeményezést is indított, két kérdést nyújtottak be az NVI-nek, ami Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról szól.

Frissítés 14 órakor: Mivel a Jobbik közleményt adott ki, miszerint Orbán Viktor és Rogán Antal nem szavazta meg a korrupciós törvényjavaslatot, megnéztük a parlament honlapján, hogy miről felejtett el az MTI hírt adni. A szavazáson valóban 170 igen szavazat született, 0 nem és 0 tartózkodás mellett.

De nem vett részt az ülésen 29 képviselő, tehát nem is nyomhatott gombot, köztük Orbán Viktor, Budai Gyula és Szijjártó Péter mellett a Jobbik hat képviselője, továbbá például a szocialista Mesterházy Attila, Szakács László és Tóth Bertalan, és 4 DK-s képviselő, akik régóta bojkottálják az üléseket.

Ami ennél sokkal meglepőbb, hogy ott volt az ülésen, de nem szavazott:

  • Rogán Antal (Fidesz), a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Frissítés 18 órakor:

Rogán távolmaradására kedd délután azt a magyarázatot adta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy valójában Rogán Antal nem vett részt a parlamenti ülésen. A szavazások előtt mással elhelyeztette a kártyát az ülésterembe, 

azonban Miniszterelnök úrral való közös programja miatt sajnos a szavazásokra nem ért be időben.  • Hírek
  • Megtakarítás