Judit
2 °C
7 °C

Ilyen is régen volt: 170 igen szavazattal fogadtak el egy törvénymódosítást

2017.09.19. 12:43 Módosítva: 2017-09-19 15:09:31

Egységesen 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje - döntött kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a parlament.

A törvény rövid időn belül került a ház elé azt követően, hogy vasárnap népszavazási aláírásgyűjtés indult az ellenzéki pártok kezdeményezésére, majd Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotási alelnöke azt mondta, erre semmi szükség, bármikor megszavaznak egy ilyen törvénymódosító javaslatot.

A Jobbik kezdeményezésére benyújtott, házszabálytól eltérő gyorsasággal tárgyalt indítványt 170 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A módosítás a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba. A népszavazási kezdeményezésben ugyancsak a 12 éves elévülési idő szerepelt.

A népszavazási kezdeményezést támogató Momentum Mozgalom elnöke szerint

most már az aláírásokat sem kell összegyűjteni, mint a Nolimpiánál, hamarabb megfutamodott a hatalom.

A mozgalom egyébként új kezdeményezést is indított, két kérdést nyújtottak be az NVI-nek, ami Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról szól.

Frissítés 14 órakor: Mivel a Jobbik közleményt adott ki, miszerint Orbán Viktor és Rogán Antal nem szavazta meg a korrupciós törvényjavaslatot, megnéztük a parlament honlapján, hogy miről felejtett el az MTI hírt adni. A szavazáson valóban 170 igen szavazat született, 0 nem és 0 tartózkodás mellett.

De nem vett részt az ülésen 29 képviselő, tehát nem is nyomhatott gombot, köztük Orbán Viktor, Budai Gyula és Szijjártó Péter mellett a Jobbik hat képviselője, továbbá például a szocialista Mesterházy Attila, Szakács László és Tóth Bertalan, és 4 DK-s képviselő, akik régóta bojkottálják az üléseket.

Ami ennél sokkal meglepőbb, hogy ott volt az ülésen, de nem szavazott:

  • Rogán Antal (Fidesz), a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Frissítés 18 órakor:

Rogán távolmaradására kedd délután azt a magyarázatot adta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy valójában Rogán Antal nem vett részt a parlamenti ülésen. A szavazások előtt mással elhelyeztette a kártyát az ülésterembe, 

azonban Miniszterelnök úrral való közös programja miatt sajnos a szavazásokra nem ért be időben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?