Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A honvédség szállítógépei már minisztereket sem képesek szállítani

D  US20110522011
2017.09.19. 08:49 Módosítva: 2017-09-19 08:52:25

Interjút adott a Magyar Időknek Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke. A honvédség felújított és új szállítógépeket akar beszerezni, mert a most használt An–26-osok 40-45 évesek, és eljárt felettük az idő. 

  • A Magyar Honvédség hadrendjében csak néhány An–26-os gép áll szolgálatban, amely flottából – katonai értelemben – a minimálisan szükséges repülőgép sincs meg. 
  • Az Irma hurrikán miatt Saint Martin szigetén rekedt magyar állampolgárok evakuálásához repülő­gépet kellett bérelni, mert a honvédség nem tudott ehhez légi járművet adni.
  • Idén a tallinni informális védelmi miniszteri találkozóra utazott a tárca delegációja. Akkor egy olyan műszer hibásodott meg, amelyik a repülés biztonságát ugyan nem befolyásolta, de a szabályok értelmében a gép a leszállása után csak akkor folytathatta az útját, amikor itthonról kivitték a megfelelő alkatrészt, és kicserélték. 
  • Tavaly műszaki hiba miatt nem tudott felszállni az Áder János köztársasági elnököt a csíksomlyói búcsúba szállító honvédségi repülőgép, ezért az államfő kénytelen volt bérelt géppel utazni.  
  • Évente 400-600 millió forintot költ a Magyar Honvédség a repülőgépek bérlésére.
  • 2018-ban jelenhetnek meg az első használt, de korszerű és megfelelő potenciállal bíró repülőgépek, amelyek hadrendbe állhatnak.
  • 2019-től új repülőgépek beszerzése is megkezdődhet, de a vezérkari főnök azt nem mondta, milyen típusú gépekről van szó, honnan szerzik be őket, és mennyibe kerülnek. 
  • A felújított és új gépekkel a honvédség bérszállí­tási feladatokat is vállal majd. 

Borítókép:  Katonai tiszteletadás mellett fogadják az afganisztáni közlekedési balesetben meghalt Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy földi maradványait hazaszállító An–26 típusú katonai szállító repülõgépet  a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison. (2013) MTI Fotó: Ujvári Sándor