Gyurcsány bekísérte a börtönbe Császy Zsoltot

2017.09.19. 11:57 Módosítva: 2017.09.19. 12:20

Bevonult a börtönbe Császy Zsolt, akit Tátrai Miklóssal együtt harmadfokon két és fél, illetve három év börtönbüntetésre ítélt a Kúria a 2008-as sukorói telekcsere ügyében. Az MTI-fotók tanúsága szerint Császyt Tökölön többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a DK elnöke kísérte be a börtönbe, de ott volt Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Herényi Károly, az MDF volt elnökhelyettese és Iványi Gábor lelkész is.

Gyurcsány a börtön előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Császy és Tátrai egy koncepciós per áldozatai, akiknek azért kell börtönbe vonulniuk, hogy a regnáló hatalom kiélhesse bosszúvágyát. Mint mondta,

érintett vagyok az ügyben, mert ezek a fiúk a szabadságukat adták oda, hogy engem hazugságokon keresztül ne lehessen megvádolni.

Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két egykori vezetőjét hűtlen kezelés kísérlete miatt ítélte börtönbüntetésre a Kúria. A sukorói kaszinóberuházás a Gyurcsány-kormány kiemelt beruházása volt. Tátrai Miklós már augusztusban megkezdte börtönbüntetését. Az elhúzódó perről és a jogerős ítéletről itt olvashat részletesen.

Az ítélet kihirdetése után Varju László, a DK alelnöke azt nyilatkozta, hogy a párt kormányra kerülése után börtönbe záratná az ügyben eljáró ügyészeket, bírákat, a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A Legfőbb Ügyészség példátlannak nevezte a fenyegetőzést.

A DK alelnöke továbbá kormányváltás esetén szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek. Varju László azt mondta: a Fidesz azért kreálta a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő legfőbb politikai ellenfelét, Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek hamis tanúvallomást a DK elnöke ellen.

Mielőtt börtönbe vonult volna Császy Zsolt, azt mondta, hogy folyamatban van egy alkotmányjogi panasz, de kénytelen Strasbourgig is elmenni az ügyben.  • Tippek
  • Árfolyam