Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány bekísérte a börtönbe Császy Zsoltot

2017.09.19. 11:57 Módosítva: 2017-09-19 12:20:23

Bevonult a börtönbe Császy Zsolt, akit Tátrai Miklóssal együtt harmadfokon két és fél, illetve három év börtönbüntetésre ítélt a Kúria a 2008-as sukorói telekcsere ügyében. Az MTI-fotók tanúsága szerint Császyt Tökölön többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a DK elnöke kísérte be a börtönbe, de ott volt Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Herényi Károly, az MDF volt elnökhelyettese és Iványi Gábor lelkész is.

Gyurcsány a börtön előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Császy és Tátrai egy koncepciós per áldozatai, akiknek azért kell börtönbe vonulniuk, hogy a regnáló hatalom kiélhesse bosszúvágyát. Mint mondta,

érintett vagyok az ügyben, mert ezek a fiúk a szabadságukat adták oda, hogy engem hazugságokon keresztül ne lehessen megvádolni.

Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két egykori vezetőjét hűtlen kezelés kísérlete miatt ítélte börtönbüntetésre a Kúria. A sukorói kaszinóberuházás a Gyurcsány-kormány kiemelt beruházása volt. Tátrai Miklós már augusztusban megkezdte börtönbüntetését. Az elhúzódó perről és a jogerős ítéletről itt olvashat részletesen.

Az ítélet kihirdetése után Varju László, a DK alelnöke azt nyilatkozta, hogy a párt kormányra kerülése után börtönbe záratná az ügyben eljáró ügyészeket, bírákat, a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A Legfőbb Ügyészség példátlannak nevezte a fenyegetőzést.

A DK alelnöke továbbá kormányváltás esetén szabadulást és teljes kárpótlást ígért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőinek. Varju László azt mondta: a Fidesz azért kreálta a Sukoró-ügyet, hogy börtönbe zárja Orbán Viktor kormányfő legfőbb politikai ellenfelét, Gyurcsány Ferencet, Tátrai Miklós és Császy Zsolt fő bűne pedig az volt, hogy nem tettek hamis tanúvallomást a DK elnöke ellen.

Mielőtt börtönbe vonult volna Császy Zsolt, azt mondta, hogy folyamatban van egy alkotmányjogi panasz, de kénytelen Strasbourgig is elmenni az ügyben.