Kósa Lajos a sebész, Lázár János az altatóorvos

D  YT20170920006
2017.09.20. 12:34 Módosítva: 2017.09.20. 12:34
A Modern Városok programja miniszteri kézbe kerül, Kósa Lajos önálló tárca élén fog felelni érte. A szerdai miniszteri meghallgatásán a programot egy műtéthez hasonlította, ahol Lázár János volt az altatóorvos, de most sebészként ő veszi kezébe a szikét.

Csupán formaságnak ígérkezett Kósa Lajos miniszteri meghallgatása a parlament gazdasági bizottságában. Most is minden úgy zajlott, ahogy történni szokott: a kormánypárti képviselők dicsérték a kormány leendő tárcavezetőjét, az ellenzékiek tettek néhány csipkelődő megjegyzést, majd a fideszesek megszavazták és alkalmasnak találták Kósa Lajost a a külön neki létrehozott megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri posztra.

Ami mégis különleges volt Kósa kétórásra nyúló meghallgatásán, összefoglalható egyetlen kérdésben: mégis milyen hatáskörrel, miért fog felelni miniszterként Kósa Lajos? A meghallgatáson annyi kiderült, hogy a kormánynak fontos az Orbán Viktor által elindított program, ám Kósa gyakorlatilag minden, részletet firtató kérdésre azt felelte, hogy mi nem lesz a hatásköre, és hogy ő bizony nem foglalkozik, nem foglalkozhat, oktatási, egészségügyi fejlesztési, önkormányzati kompetenciába tartozó, helyi nyilvánosságot érintő stb. kérdésekkel.

A Modern Városok programra 2022-ig összesen 3388 milliárd forintot tervez költeni a kormány, 250 nagy projektről van szó egyebek mellett, és a leendő miniszter feladata – az elmondottak alapján – valami olyasmi lesz, hogy összehangolja/gyorsítsa/figyelemmel kövesse ezeket. Maga Kósa azzal indokolta a tárca szükségességét, hogy eddig a Miniszterelnökség, az Emmi, az NGM és az NFM, vagyis négy minisztérium illetékességébe tartoztak a feladatok, „sok felesleges kör futása” vált szükségessé, így Orbán Viktor azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a terület irányítása.

Lázár nem végezte jól?

Demeter Márta LMP-s képviselő, aki amúgy nem a gazdasági bizottság tagja, csupán önszorgalomból jött el kérdezgetni Kósát, le is csapta a magas labdát. Ezek szerint Lázár János nem végezte jól a munkáját a Modern Városok ügyében? Demeter szerint ugyanis vagy nincs sok értelme ennek a posztnak, merő „kommunikációs fogás”, vagy pedig Orbán Lázár feladatait akarja kiszignálni Kósának.

Kósa szerint ezt a következtetést semmiképp nem lehet levonni, hogy Lázár megbukott volna ezzel a feladattal. Jó, amit csinált, de most jön a munka dandárja. Majd a helyzetet egy orvosos példával világította meg.

Egy műtétnél is kell altatóorvos, aki előkészíti a beteget, és nem azért kell a sebész, mert rossz az altatóorvos.

Vagyis Lázár „altatóorvos” János kezéből Kósa sebész Lajos most átveszi a beteget, és a szikéjével nekilát az igazi feladatoknak.

De mit fog csinálni Kósa pontosan?

Amikor az ellenzéki képviselők – Demeter mellett az MSZP-s Szakács László és a Jobbik-frakcióvezető Volner János volt jelen – az előbbi kérdésre keresték a választ, Kósa folyton szabadkozott. Például Volner sérelmezte, hogy a „betonba öntik a pénzt” ahelyett, hogy az oktatást fejlesztenék a megyei jogú városokba, mire Kósa azt mondta, hogy ő nem oktatási miniszterjelölt. Abban viszont szívesen segít, hogy a polgármesterek jó viszonyt ápoljanak a településükön dolgozó egyetemi rektorokkal.

Vagy például Volner megjegyezte: a megyei jogú városok fejlesztéséhez mennyiben tartozik hozzá, hogy szerinte egyre több településen kötelező terjeszteni a kormányhoz közel álló Lokál újságot? Mire Kósa annyit mondott, hogy a helyi nyilvánosságért sem felel.

Demeter Márta szintén az oktatásra és az egészségügyi fejlesztésre fordított pénzt kevesellte az említett 3400 milliárdból. Mire Kósa azzal vágott vissza, hogy az egészségügyért sem fog felelni. És így tovább. Demeter megkérdezte azt is, hogy a projekteket irányító szervezetek legalább a minisztériuma alá kerülnek-e, de Kósa erre azt mondta, hogy a tevékenysége semmiképp nem csorbíthatja az önkormányzati önállóságot.

Pécset már összekötötték a határral, de melyikkel?

A baranyai szocialista Szakács László azzal igyekezett zavarba hozni Kósát, hogy rákérdezett Orbán Viktor konkrét ígéreteire: például hogy a pécsi ígéretek beváltásával mi történt eddig. A bizottsági vita emelkedettségét jól jelzi a következő kérdés-válasz:

  • Szakács László: Orbán Viktor megígérte, hogy Pécset bekötik a nemzetközi úthálózatba, az M6-os az országhatárig fog vezetni. Erről már nem beszélnek. Miért nem?
  • Kósa Lajos: Már bekötöttük, hiszen ha egy osztrák elindul Bécs felől az M1-esen, átmegy az M0-son keresztül az M6-osra, végig autópályán jut el Pécsig.
  • Szakács László: Az ön miniszterelnöke, Orbán Viktor és mindenki más is a déli, horvát határra gondolt, senki nem akarta ezt félreérteni, csak ön.
  • Kósa Lajos: Az M6-os kiépítése a horvát határig meg fog valósulni.
  • Szakács László: Mikor?
  • Kósa Lajos: Meg fog valósulni.

Kósa jobbára tehát az ellenzék számkérő kérdéseit volt kénytelen hárítani a meghallgatásán, egyszer meg is jegyezte, hogy nem tud már mit kezdeni ezekkel.

Pszichológus sem vagyok, nem tudok orvosságot az ellenzéki képviselők politikai becsípődésére.

Kósa a végén megjegyezte azt is, sajnálja, hogy az ellenzékiek kampányolásra használták ki ezt az alkalmat. A fideszes politikus egy alkalommal szóba hozott jelen nem lévő ellenzékieket is, és nagy derültséget váltott ki, hogy a hétfői felszólalása után ismét Szél Bertalannak nevezte az LMP miniszterelnök-jelöltjét.

Kósa később bocsánatot kért, és elárulta, hogy van egy Szél Bertalan nevű barátja, egykori iskolai és óvodástára, „mindig összekeverem Szél Bernadett-tel, elnézést”.

A bizottság 9:2 arányban alkalmasnak találta Kósát a miniszteri posztra.

(Borítókép: Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt (j) érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére Bánki Erik fideszes bizottsági elnök társaságában a Parlamentben 2017. szeptember 20-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI)