Jenő
-2 °C
6 °C

1,5 milliós sérelemdíjat kér a Helsinki Bizottság a Fidesztől

2017.09.21. 11:13
Bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesszel és a frakció szóvivőjével, Halász Jánossal szemben. A civil szervezet azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy megsértették jó hírnévhez való jogát, amikor valótlanul híresztelték, hogy a Helsinki Bizottság titkolózik a vagyonáról és forrásairól, valamint megtagadott egy közérdekű adatigénylést. Mivel a párt már kétszer pert veszített ilyesfajta ügyekben a Helsinki Bizottsággal szemben, és a bíróság eltiltotta a Fideszt hasonló jogsértésektől, az egyesület ezúttal 1,5 millió forintos sérelemdíj megállapítását is kéri.

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője és frakciószóvivője egy áprilisi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

  • más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”
  • „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”
  • „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”
  • „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni” - idézte fel a Helsinki sajtóközleménye Halász sajtótájékoztatóját.

Tette mindezt Halász úgy  állítja a Helsinki sajtóközleménye , hogy a Magyar Hírlap napilap 12 nappal korábban valóban közadat-igényléssel fordul a Helsinki Bizottsághoz, de a válaszadás törvényes határideje még nem járt le. A jogvédő egyesület aztán időben válaszolt az adatigénylésre (felelete megtalálható a honlapján). Halász állításának tehát a jogvédők szerint nem volt ténybeli alapja. (Ebben az ügyben civil szervezet már első fokon sajtó-helyreigazítási pert is nyert Halász állításait közlő és korrigálásukat megtagadó Origó és 888 hírportálokkal szemben.)

Kétszer már vesztett a Fidesz

A Fidesz már két alkalommal veszített jogerősen személyiségi pert a Helsinki Bizottsággal szemben. 2013-ban Hoppál Mihály pártszóvivő állított valótlanságokat és sértette meg jó hírnevét a jogvédő szervezetnek. És bár ezek után a bíróság eltiltotta a pártot hasonló jogsértésektől, 2015-ben egyik sajtóközleménye révén mégis újra elkövette azt. A jogerős és utóbb felülvizsgálati eljárásban is jóváhagyott második ítélet akkor egymilliós sérelmi díjat állapított meg az egyesületnek.

A jogvédők ezúttal másfélmilliós sérelmi díjat kérnek a párttól, és azt, hogy a frakciószóvivó a fidesz-hu-n és az MTI útján kérjen bocsánatot a Helsinki Bizottságtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?